Зубар којег су покраинске власти тужиле да је намерно ширио вирус НИЈЕ КРИВ: Обраћао се лекарима , али нису хтели да га приме – сад је у коми!

Поделите:

Новосадског стоматолога С.О. против кога је Покрајински секретар за здравство др Зоран Гојковић најавио кривичну пријаву јер је „све време радио у приватној пракси упркос симптомима коронавируса“, лекари су, са упалом плућа и температуром послали у петак увече на кућно лечење.

Само дан касније, овај отац троје деце завршио је на респиратору и налази се у врло тешком стању.

Он се тачно недељу дана пре но што је вирус већ узео маха у његовом организму, у два наврата обраћао докторима, више пута звао Kол центар намењен за овакве случајеве, приватно сам урадио налазе крвне слике и рендген плућа… И упркос свим сумњама, није тестиран на вирус све док није хитно примљен на Инфективну клинику Kлиничког центра Војводина, где се сада бори за живот.

Већ на појаву прве мање температуре, у понедељак 16. марта, стоматолог се обратио свом лекару који му је због благог црвенила грла преписала антибиотике.

Плућа су му тада била чиста, али су му дати антибиотици и речено му да прати стање и обрати се за помоћ уколико настану нови симптоми.

Kако температуре није нестајала и наредних дана, његова супруга (име познато редакцији) је већ у среду позвала новосадски Kол центар у ком их је дежурни лекар посаветовао да уради налаз комплетне крвне слике, што је и урадио у једној приватној лабарторији.

“Добили смо налазе и испоставило се да је ЦРП (протеин у крви који реагује растом у случају присутног акутног упалног процеса у организму, нормалне референтне вредности од 0 до 5) био знатно виши од нормалног, тачније 138. Одмах смо поново позвали Kол центар”, каже супруга стоматолога, напомињући да је доктор којег је тада добила био врло љубазан и одмах контактирао епидемиолога.

У новом позиву, добили су савет да иду на хитно снимање плућа, што су и урадили. У петак, такође у приватној амбуланти, рендген је показао почетак упале плућа.

Тада, поново телефонски, добијају инструкције да са свим налазима оду хитно код пулмолога у одвојену зграду у Мајевичкој улици, у склопу Kлиничког центра Војводине.

Тамо их око 19 часова увече дочекују, према речима супруге, три медицинске сестре, које их прегледају “са врата”.

“Стајали смо напољу, а једна од сестара је држала врата док је друга мом супругу, колико год је могла да пружи руку а да га не додирује, измерила температуру” рекла је наша саговорница, напомињући да се све догађа у дворишту болнице.

Тада је изашла и докторка пулмологије, којој су стоматолог и супруга дали све резултате које су имали са собом. Ту су се налазили комплетни налази крви, као и снимак плућа који је јасно показивао упалу.

“Упитала је да ли је некој терапији, са обзиром да мој супруг болује и од саркоидозе (системска болест која се манифестује локалним запаљенским процесима у многим ткивима у телу, најчешће управо у плућима). На већ постојеће антибиотике које је већ пио додала и ‘хемомицин’ и рекла да иде кући, да пије чајеве и супице”, каже супруга стоматолога, напомињући да је већ сутрадан њен муж колабирао од високе температуре и јаког кашља.

Опет је уследио позив Kол центру, а затим и долазак Хитне помоћи која га је пребацила на KЦВ. У тешком стању, пацијент је у ноћи између суботе и недеље одмах прикључен на респиратор, на ком се још увек налази.

“Не могу вам описати шта пролазимо и колико сам уплашена за живот свог мужа. Убеђена сам да је све могло боље проћи само да му се на време, ма барем дан раније, помогло”, очајно прича супруга, напомињући да ју је изјава Покрајинског секретара о покретању ктивичне пријаве против њеног мужа додатно поразила.

“Да су ме барем назвали или се барем распитали о њему, не би изјављивали такве страшне ствари. Мој муж тих дана једва да је свраћао до ординације, а камоли да је намерно неког угрожавао”, каже наша саговорница.

Она је покушала да ступи у контакт са секретаром за здравство и објасни целу ситуацију. Међутим, овој мајци троје деце, са мужем на респиратору, речено је да мора да им се обрати мејлом.

mojabackatopola.rs

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here