Зукорлић: Балкан темељ, а Босна део идентитета Европе

Поделите:

Манхајм – Муамер Зукорлић, посланик БЏ и бивши муфтија, представио је књигу Древна Босна поручивши да је Босна трећа компонента идентитета Европе.

Ова књига, рекао је Зукорлић, “засигурно даје одговоре на сва питања о Босни и бошњаштву која ми као родитељи понекад и без ове књиге нисмо у стању да дамо својој деци”.

Босна је трећа компонента идентитета Европе, казао је Зукорлић и додао да је Европа мултикултурална по својој структури.

“Да би нешто било мулти мора имати три темеља. Два темеља чине – источна и западна Европа. Док трећи је Балкан. А Балкан, Балкан је извориште културе у Европи. Постоје само два изворишта културе у свету и то су: Блиски исток и Балкан. Зато је Балкан битан”, навео је Зукорлић, који је и председник парламентарног одбора за науку и образовање.

Зукорлић је казао да балкански народ јако дуго није имао матичну империјалност, која једном народу омогућава статус и сигурност у друштву.

Илирик је последња балканска империја, рекао је и истакао:

“Од тада 2000 година потлачености и служења другим империјама је код балканског народа произвело осећај инфериорности. То је главни проблем балканског човека”, навео је Зукорлић, саопштила је Бошњачка културна заједница.

Према његовим речима, Босна је стожер балканске културе.

“Европска унија је настала на дијалогу. Први и основни принцип ЕУ јесте појам дијалога и помирења. То је за Европу нови појам који се појављује у 20 веку. А када изучавамо стару Босну, видимо да је култура дијалога била основна одредница Илирије и Босне”, навео је Зукорлић.

Зукорлић је своју књигу Древна Босна промовисао у Луксембургу и Манхајму током протеклог викенда, а у оквиру обележавања петогодишњице од оснивања Бошњачке културне заједнице.

Танјуг

Поделите:

1 коментар

  1. Е све се насекираше и за нас и за Босну!? Сете нас се само кад треба неко зло да направе, па се мисле “бил’ сами, ил да одаберу извршиоце?”

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here