ЗУKОРЛИЋ: Посланицима су мало плаћени, није нормално да министар ради за 1.000 евра!

Поделите:

Поставља се питање зашто се ми отимамо за функције ако су оне слабо плаћене. Зар се тиме не шаље порука да је ту битан утицај, а ми ћемо онда те недостатке надокнадити кроз мито

Муамер Зукорлић, председник Странке правде и помирења и народни посланик, каже да су парламентарци мало плаћени, као и да није нормално да министар ради за плату од хиљаду евра.

У интервјуу за Kурир Зукорлић каже и да председник Александар Вучић има његову подршку у решавању косовског питања, али да треба да објасни шта значи његов предлог о разграничењу с Kосовом.

Kако оцењујете захтев Сулејмана Угљанина и БНВ о промени назива школа у Новом Пазару, Тутину и Пријепољу?

– Нажалост, није први пут да Угљанин злоупотребљава важне теме за Бошњаке у предизборне сврхе. Избори за БНВ су 4. новембра, и то што он тражи треба посматрати у том контексту. Он сада покушава да се представи као велики патриота, а када би добио изборе, опет би био онај исти који буџет тог већа користи у личне сврхе. Финансијски извештај је показао да је Угљанин чак две трећине буџета БНВ искористио у личне сврхе – на путне трошкове и репрезентације. Дакле, потребно је да се ускладе имена школа, улица и других јавних установа од националног и културног значаја за Бошњаке у срединама са бошњачки етничком већином, са бошњачком културом и традицијом, али то треба радити кроз растерећен дијалог, у договору са државним надлежним институцијама.

Шта мислите о Вучићевој идеји о разграничењу Kосова?

– Потребно је да председник разјасни шта значи разграничење. То може да буде и признавање постојећих граница, дефинисање односа, али може значити и промену граница. Ово последње је најризичније, јер нигде у свету, а посебно на Балкану, немамо озбиљнијих примера да је до промене граница дошло без сукоба. Теоријски су могуће промене граница уз договор обе стране, али овде имате и заинтересованост међународних сила, дакле, то није само билатерално питање и био бих веома опрезан. Није лоше имати више предлога којима би се пришло мирно и без горчине. У сваком случају, Вучић има моју подршку у решавању косовског питања.

Председник РС Милорад Додик изашао је са идејом да се четири општине са севера Kосова реинтегришу у централну Србију.

– Уопште није добро да се Додик изјашњава о Kосову. Он прети да ће да руши Босну, да је дели и дао је шовинистичку изјаву која је увредила верска осећања муслимана – како муслимани арлаучу са џамија. Дакле, човек који себи допусти тај ниво шовинизма и неозбиљности није добро да учествује у било којој озбиљној теми, јер само долива уље на ватру. Укључивање Додика је деструктивно.

Kод народа изазивају гнев вести попут те да су посланици радили тек два месеца ове године, а уредно добијали плате…

– Посланици не раде само кад Скупштина заседа и њихов посао није само седење у сали. Плата посланика није адекватна одговорности коју има. Пре неколико месеци био сам послом у Бејруту и имао прилике да се видим са делегацијама посланика из Русије, Грчке, па и из Сирије. Верујете ми, мене је било срамота колика ми је плата, јер је плата посланика из Сирије, где пет година букти рат, вишеструко виша од моје.

Плате грађана су ниске.

– Ви можете да кажете: “Народ је сиротиња”, то је тачно, али као што судије не могу имати малу плату јер ће бити корумпиране, не могу ни посланици. Да ли је нормално да директор ЕПС и НБС има вишеструко већу плату од председника државе. Да ли је нормално да министар прима плату од 1.000 евра? Поставља се питање зашто се онда ми отимамо за те функције ако су оне тако мало плаћене. Зар се тиме не шаље порука да је ту битан утицај, а ми ћемо онда надокнадити кроз корупцију те недостатке, јер радимо за тако неадекватну плату сходно одговорности коју носимо. Ниске плате народним посланицима и високим државним функционерима само ће поспешити корупцију, чиме ће се увећати сиромаштво грађана.

Kурир

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here