Зуроф: Сребреница је ратни злочин али није геноцид

Поделите:

Зуроф је упозорио да треба бити опрезан када се користи термин геноцид и додао како не негира убиства муслимана у Сребреници.

“Не поричем да су српске снаге убиле муслимане у Сребреници, што није смело да се деси и ти људи треба да буду изведени пред суд, али у Сребреници се није догодио геноцид. Ако су српске снаге пустиле жене и децу да оду, то није геноцид. Све је то политика, рекао је Зуроф.

Западне земље су желеле да направе симбол од српских злочина током ратова деведесетих, како би оправдале оно што су желеле да постигну са Дејтонским споразумом, а Сребреница је за то послужила јер је била највећа трагедија, оценио је Зуроф.

Подсећа да су исти људи, попут Била Kлинтона, догађаје у Руанди одбили да окарактеришу као геноцид.

Kлинтон није желео да обавеже САД, а то јесте био геноцид. Због тога што је одбио да те догађаје назове геноцидом, многи су изгубили животе, подвукао је Зуроф.

Директор Центра “Симон Визентал” сматра да у Источној Европи покушава да се промени дефиниција геноцида.

“У Европи данас постоје покушаји да се промени историја Другог светског рата и холокауста, па тако видимо покушај да се изједначе комунизам и нацизам, што историјски није тачно. У оба случаја реч је о страшним злочинима, али комунистичка идеологија није подразумевала истребљење целог једног народа и индустрију смрти, као што је то било током нацистичке ере”, указао је Зуроф.

Пошто је холокауст постао симбол, објаснио је Зуроф, сви хоће да прикажу злочине као холокауст, јер тако добијате признање, одштету, што ми зовемо чежњом за холокаустом.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here