Жути прслуци огорчени због огромних донација за Нотр Дам

Поделите:

За многе од припадника француског протестног покрета „жути прслуци”, жаљење због разарајућег пожара у катедрали Нотр Дам брзо је уступило место бесу. Неки од активиста, чији насилни протести против неједнакости већ месецима потресају Француску, рекли су да су плакали пред својим телевизорима док су у понедељак вече гледали како готичко архитектонско ремек-дело гута пламен, а неки су, упркос тешкој финансијској ситуацији у којој се налазе, дали мале донације, преноси АП.

Они су се, међутим, такође осетили као да их француски председник Емануел Макрон не чује, будући да се обратио нацији да говори о пожару, уместо да изнесе свој одговор на социјалну кризу која је подстакла њихове протесте који трају од новембра прошле године.

Како пише АП, њихово огорчење је још више порасло када су, за само неколико сати, милијардери обећали стотине милиона евра како би обновили оштећену катедралу, док њихови захтеви у дугогодишњој борби с француском владом остају неуслишени.

„Видите све те милионе како се гомилају, након што сте провели пет месеци на улицама у борби против социјалне и фискалне неправде. То ми слама срце”, изјавила је Ингрид Левавасе, једна од оснивачица покрета, за АП уочи још једне рунде планираних протеста данас широм Француске.

Министар унутрашњих послова Кристоф Кастане изјавио је да ће 60.000 полицајаца бити мобилисано данас широм Француске, а демонстрације у близини Нотр Дам биће забрањене јер очекује да ће неки протести постати насилни.

„Жути прслуци” ће показати своју љутњу јер је за четири дана прикупљена милијарда за камење, а за сиротињу ништа, написао је Пјер Дерије на Фејсбук страници групе „Жути прслуци” са седиштем у Монпељеу, на југу Француске, преноси Танјуг.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here