Званичници ЕУ потврдили „европску перспективу” Балкана

Поделите:

Висока представник ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини и европски комесар за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан поручили су да рачунају на посвећеност Западног Балкана нужним реформама на путу ка ЕУ, али и да регион може да рачуна на њихову подршку.

Могеринијева и Хан су то навели у писму од 30. августа којим су одговорили на заједничко писмо које су им министри Југоисточне Европе, заједно с министрима Словеније и Хрватске, упутили 5. јуна на основу закључака са састанка процеса Брдо—Бриони, одржаног 3. јуна у Словенији, саопштило је данас Министарство спољних послова Србије.

Министри су у заједничком писму дали оцене тренутне ситуације у погледу проширења ЕУ, посебно у односу на регион Југоисточне Европе, и изнели конкретне препоруке о наставку европске интеграције региона.

У свом одговору од 30. августа, Могеринијева и Хан су истакли да се у потпуности слажу с њиховом оценом да процес проширења ЕУ није само усмерен ка укључивању партнера из Југоисточне Европе у ЕУ, већ и ка процесу консолидације европског пројекта и поновном уједињењу Европе.

Званичници ЕУ у писму подсећају да су државе-чланице недвосмислено поново потврдиле европску перспективу Западног Балкана на Европском савету одржаном 9. марта и да је недавно веома успешан Самит о Западном Балкану у Трсту показао шта може да се постигне на бази чврсте и јасне европске перспективе.

„У овом контексту, ценимо вредност допунског доприноса регионалних процеса, попут процеса Брдо—Бриони. Нарочито је важно то што су сви учесници поново потврдили своје опредељење да не блокирају једни друге на путу ка ЕУ“, истакли су Могеринијева и Хан.

Они у писму наводе и да је Европска комисија обезбедила значајан прилог конкретним активностима усаглашеним на Самиту у Трсту, а нарочито у погледу седам Пројеката конективности, Инструмента за повезивање Европе (ЦЕФ) и Регионалног економског акционог плана.

„У контексту креирања динамичнијег инвестиционог амбијента на Западном Балкану, Европска комисија је најавила додатно финансирање ради унапређења предузетничког капацитета и нових могућности финансирања компанија у региону“, стоји у писму Могеринијеве и Хана.

Они су министрима поручили да деле њихово виђење да чврсто поштовање владавине права остаје од суштинске важности, заједно са људским правима, економским управљањем и административном реформом.

„Важно је наставити јачање наше усмерености на ове фундаменте, у циљу јачања напретка на путу придруживања. Рачунамо на вашу посвећеност спровођењу неопходних реформи, те можете рачунати на нашу континуирану подршку“, закључује се у писму Могеринијеве и Хана.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here