Званично саопштење ВАСЕЉЕНСКЕ ПАТРИЈАРШИЈЕ којим се признаје аутокефалија Украјинској цркви КП

Поделите:

 

Под председништвом Његове Светости Патријарха Васељенског Вартоломеја, Свети Синод се састао на своје редовно заседање које је одржано од 9. до 11. 10. 2018. како би испитао и истражио теме које су предложене.
Свети Синод се посебно и подуго позабавио црквеним питањем у Украјини, у присуству Његовог Преосвештенства Архиепископа Данила памфилијског и Његовог Преосвештенства Епископа Илариона едмонтонског, патријаршијских егзарха у Украјини, па је после обимних испитивања одлучио:
1) Да обнови већ донесену одлуку да Васељенска Патријаршија настави са додјељивањем аутокефалије Украјинској Цркви.
2) Да већ сада васпостави у Кијеву ставропигион Васељенске Патријаршије [Манастир који директно зависи од Константинопољског Патријархата], као један од многих њених ставропигиона у Украјини који су тамо одувек постојали.
3) Да, у складу са канонским овлашћењима Константинопољске Патријаршије да прихвата захтеве јерарха и других свештеника из свих аутокефалних Цркава, прихвати и испита захтеве Филарета Денисенка и Макарија Малетича и њихових следбеника, који су се нашли у расколу не због догматских разлога.
У складу с тиме, поменути су канонски васпостављени у њиховом архијерејском или јерејском чину, а њихове верници су враћени у заједништво са Црквом.
4) Да повуче јуридичку пуноважност Синодског Писма из 1686, које је издато у тадашњим околностима, које је давало, по Икономији, право Патријарху Московском да поставља Кијевског Митрополита, којег би изабрао црквенонародни Сабор његове епархије који би помињао име Васељенског Патријарха на сваком прослављању Божанствене Литургије, прокламујући и потврђујући тако своју канонску зависност о Цркви Мајци Константинопољској.
5) Да позове све укључене стране да избегавају безаконо заузимање храмова, манастира и друге имовине, као и било који други чин насиља или репресије, да би мир и љубав Христова могле преовладати.

Дато у Васељенској Патријаршији 11.10.2018.
Из Секретеријата Светог Синода

Превео свештеник Зоран Ђуровић извор Фејсбук

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here