Zvanično saopštenje VASELJENSKE PATRIJARŠIJE kojim se priznaje autokefalija Ukrajinskoj crkvi KP

Podelite:

 

Pod predsedništvom Njegove Svetosti Patrijarha Vaseljenskog Vartolomeja, Sveti Sinod se sastao na svoje redovno zasedanje koje je održano od 9. do 11. 10. 2018. kako bi ispitao i istražio teme koje su predložene.
Sveti Sinod se posebno i podugo pozabavio crkvenim pitanjem u Ukrajini, u prisustvu Njegovog Preosveštenstva Arhiepiskopa Danila pamfilijskog i Njegovog Preosveštenstva Episkopa Ilariona edmontonskog, patrijaršijskih egzarha u Ukrajini, pa je posle obimnih ispitivanja odlučio:
1) Da obnovi već donesenu odluku da Vaseljenska Patrijaršija nastavi sa dodjeljivanjem autokefalije Ukrajinskoj Crkvi.
2) Da već sada vaspostavi u Kijevu stavropigion Vaseljenske Patrijaršije [Manastir koji direktno zavisi od Konstantinopoljskog Patrijarhata], kao jedan od mnogih njenih stavropigiona u Ukrajini koji su tamo oduvek postojali.
3) Da, u skladu sa kanonskim ovlašćenjima Konstantinopoljske Patrijaršije da prihvata zahteve jerarha i drugih sveštenika iz svih autokefalnih Crkava, prihvati i ispita zahteve Filareta Denisenka i Makarija Maletiča i njihovih sledbenika, koji su se našli u raskolu ne zbog dogmatskih razloga.
U skladu s time, pomenuti su kanonski vaspostavljeni u njihovom arhijerejskom ili jerejskom činu, a njihove vernici su vraćeni u zajedništvo sa Crkvom.
4) Da povuče juridičku punovažnost Sinodskog Pisma iz 1686, koje je izdato u tadašnjim okolnostima, koje je davalo, po Ikonomiji, pravo Patrijarhu Moskovskom da postavlja Kijevskog Mitropolita, kojeg bi izabrao crkvenonarodni Sabor njegove eparhije koji bi pominjao ime Vaseljenskog Patrijarha na svakom proslavljanju Božanstvene Liturgije, proklamujući i potvrđujući tako svoju kanonsku zavisnost o Crkvi Majci Konstantinopoljskoj.
5) Da pozove sve uključene strane da izbegavaju bezakono zauzimanje hramova, manastira i druge imovine, kao i bilo koji drugi čin nasilja ili represije, da bi mir i ljubav Hristova mogle preovladati.

Dato u Vaseljenskoj Patrijaršiji 11.10.2018.
Iz Sekreterijata Svetog Sinoda

Preveo sveštenik Zoran Đurović izvor Fejsbuk

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here