Зверства Насера Орића над Србима

Поделите:

НАСЕР ОРИЋ ЈЕ ОСЛОБОЂЕН КРИВИЦЕ ЗА ЗЛОЧИН НАД СРБИМА. ДАНАШЊИ ДАН ПОСВЕЋУЈЕМО УПРАВО ЊЕМУ И ЊЕГОВИМ НЕДЕЛИМА (ЧИТАЈ ЗЛОЧИНИМА)

Покољ у Кравици се десио на Божић 1993. године у српском селу Кравица, надомак Братунца, када су муслиманске снаге тадашње војске БиХ, од око 3000 војника, предвођене Насером Орићем напале село које је бранила сеоска стража. Током овог напада, погинуло је 49 људи (по неким подацима 46), док је неколико села спаљено до темеља.
Жртве масакра су осим припадника сеоске страже били и деца и старци. Најмлађа жртва, Владимир Гајић, имао је само четири године док је најстарија жртва, Мара Божић, имала 84 године. Спаљено је 690 кућа и помоћних објеката, црква је сравњана са земљом, а гробља су уништена док су гробови прекопани. Пре паљевине је извршена општа пљачка од стране више хиљада цивила који су заједно са војницима војске БиХ учествовали у нападу.
У марту 1993. године војска Републике Српске је започела контраофанзиву и након 70 дана поново заузела Кравицу. Тек тада су мештани овог села на братуначком гробљу могли да сахране своје страдале.
Детаље напада на Кравицу су планирали Хамед Салиховић и Рамиз Бећировић. Напад су извеле јединице армије Босне и Херцеговине са подручја Сребренице и околних села.
Између маја 1992. и јануара 1994. године 192 српска села и засеока у ширем региону Сребренице су опљачкана и спаљена, убијено је 1300 људи, а много више је побегло. Током 1994. и 1995, тадашњи командант Сребренице Насер Орић је позивао стране репортере у свој стан да би им показивао видео-касете које су приказивале одсечене главе Срба, куће у пламену и гомиле лешева.
Интересантан податак је да су западни медији скоро у потпуности игнорисали овај догађај у време када се десио.

На фотографији се налазе војници армије БиХ који су учествовали у нападу.

Извор: Фејсбук страница Историја Срба

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here