Спасоје Томић: Ситуација у Црној Гори за Србе је знатно повољнија, али далеко од тога да смо задовољни, борба тек предстоји!

Поделите:

1. У чему је суштински значај литија и колико су литије покренуле српску заједницу у Црној Гори?

Значај литија састојао се у томе, да су у великој мјери ослободиле страха људе које је криминална власт Мила Ђукановића држала у страху. Људи су осјетили да иза њих стоји неко ко је непобједив, и да је власт са свом својом машинеријом ипак мала и немоћна у односу на Бога. Било је једноставно, људи су изабрали Бога, изабрали добро наспрам зла, и као што то увијек бива добро је на крају побиједило.

2. Шта је Митрополит Амфилохије значио за Србе у Црној Гори? Видели смо на опелу митрополиту колико је он био значајан за народ и колико је све повезивао. Како ви то видите из епицентра дешавања?
Блаженопочивши Митрополит Амфилохије је био и остаће ослонац Србима из Црне Горе, како нас је чувао док је био на земљи, толико ће нас чувати и са небеса, јер сматрам да је наш српски народ добио новог свеца. Улога Митрополита Амфилохија је свакако историјска, прије свега на духовном уздизању некада атеизоване Црне Горе, али ништа мања улога Митрополита није била ни сада када је његовом одлучношћу уз помоћ вјерног народа и српских политичких чинилаца у првом реду НСД (ДФ)скинут режим који је злокобно најављивао протеривање Срба из Цг.

3. Како оцјењујете постизборна дешавања у Црној Гори? Веома бурно пролази овај период формирања Владе Црне Горе, шта се може очекивати?
Влада ће се свакако формирати, имамо одређене уцјене које нама Србима сервирају тајкуни и медијски магнати друге фамилије, чије је политичко крило ГП УРА. Наша је дужност да подржимо формирање Владе, јер би било који други сценарио ишао на руку пораженом Дпсу, а то се не смије дозволити. Свакако, кроз парламент ћемо контролисати рад нове Владе, и грдно се варају сви они који мисле да ће парламент бити само пука дизаоница руку као што је био за вријеме ДПС-а.
4. Како смо дошли до тога да се Демократски фронт гура у страну, с обзиром на његов допринос на изборима? Како функционише спровођење изборне воље народа и повјерење у мандате које су добијени на изборима?
ДПС као носилац антисрпске приче је поражен на изборима. Међутим, један дио тзв грађанистичког блока који промовише медијски концерн Вијести, није ништа мање србофобан од већ поменутог ДПС-а, штавише то је иста идеолошка матрица. Но, ДФ не би био то што јесте, Нова српска демократија не би била то што јесте, када би се одрекла својих принципа, и у наредном периоду наша дужност и обавеза ће бити да и другу фамилију пошаљемо на маргини политичког живота, и на тај начин и дефинитивно Црну Гору вратимо њеним изворним традиционалним вриједностима.

5. Како видите положај српског народа у Црној Гори? Да ли се нешто битно промјенило од 30. авугста?

Самим тим што је ДПС оборен, ситуација за Србе у ЦГ је много релаксиранија. Опет далеко од тога да смо задовољни. Слиједи нам попис, који већ поменути фактори друге (а и прве) фамилије желе да спријече. Међутим, то нећемо дозволити, јер ће овај попис показати и доказати да су Срби најбројнији народ у ЦГ, а да је српски језик убједљиво већински,па самим тим ће неке ствари морати да се мијењају, а то се посебно односи на чињеницу да српски језик мора бити уврштен као службени, што до сада није био случај.
6. Чињеница је да су дискриминисани Срби у Црној Гори изнијели највећи терет борбе против Миловог режима. Каква су ваша очекивања и каква су тренута очекивања српске заједнице у Црној Гори?
Укратко, наша очекивања су да у што скоријој будућности Срби буду конститутивни народ, да српски језик буде службени а тробојка народна застава. И наравно да испунимо жељу нашег Митрополита и нашег Владике Рада и подигнемо тј обновимо Његошеву капелу.
7. Били сте дио тима коалиције „За будућност Црне Горе“, какву будућност сада видите за Србе у Црној Гори? Колики је значај дешавања у cрпској Спарти уопште за све Србе у региону и да ли видите некакву политичку, културну или духовну рефлексију догађаја у Црној Гори на целокупно српство?

Нова српска демократија ће се сигуран сам изборити да будућност Срба у Цг буде свијетла, да нико никада више не дискриминише наш народ посебно при запошљавању, што је у времену режима Мила Ђукановића била пракса. Најбитнија рефлексија догађаја у Цг јесте чињеница да ће доћи до још већег повезивања Срба у региону, и да ће српска интеграциона политика чији је зачетник Андрија Мандић добити пуни замах у наредном периоду, што би свакако најбоље било реализовати кроз мини шенген, повезивањем преко ауто-пута. Свакако Србија и њен предсједник Александар Вучић су показали и показују велику одговорност према Србима у Цг, и то треба да постане пракса, јер смо заиста до сада а нарочито од 2014 имали велику помоћ званичне Србије, да будем потпуно отворен без те помоћи под диктаторским режимом Мила Ђукановића културне и медијске институције Срба у Црној Гори не би могле опстати. Један од значајнијих корака је свакако Српска кућа чија важност ће се показати у годинама и деценијама које су пред нама.

На крају да закључим, Срби у региону морају бити свјесни да је српска интеграциона политика једини исправан пут, и да та политика коју су поставили Мандић, Вучић и Додик мора бити идеја водиља свих оних који буду представници српског народа на овим просторима.

Спасоје Томић функционер и члан ГО НСД, функционер ДФ.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here