78 година од покоља у Дракулићу: Тада су усташе убиле 2.300 Срба, међу којима и 551 дете

Поделите:

Усташе су у рано ујутро 7. фебруара 1942. године извршиле покољ Срба у бањалучким селима Дракулић, Мотике, Шарговац и руднику Раковац

У Спомен храму Светог великомученика Георгија у Дракулићу одржана је литургија поводом 78 година од усташког покоља Срба у том бањалучком насељу, као и у оближњим местима Мотике, Шарговац и у руднику Раковац.

Након литургије, код Спомен-костурнице у Дракулићу у 12 часова биће служен помен убијеним цивилима, након којег ће бити положени венци и цвеће.

Парастос убијеним Србима биће служен у 12.30 часова у Спомен храму Светог великомученика Георгија, а за 13 часова је планирано обраћање званичника.

Покољ у рано јутро
Усташе су у рано ујутро 7. фебруара 1942. године извршиле покољ Срба у бањалучким селима Дракулић, Мотике, Шарговац и руднику Раковац, а према до сада прикупљеним званичним подацима, убијено је најмање 2.300 људи, међу којима 551 дете.

Под командом натпоручника Јосипа Мишлова и фра Вјекослава Филиповића из “Тјелесног здруга Анте Павелића”, усташе су уз помоћ бањалучких усташа убијале Србе без иједног испаљеног метка – секирама, ножевима и крамповима.

Први споменик жртвама овог покоља подигнут је 1965. године, а од 1991. године сваке прве недеље пре годишњице страдања служи се парастос у насељу Дракулић. Обележевање организује Одбор Владе Републике Српске за неговање традиције ослободилачких ратова.

Срна

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here