АМЕРИKАНЦИ ОБЈАВИЛИ ДОKУМЕНТЕ О ДРАЖИ! Гадно оболео од тифуса када га је Тито заробио, ево како је ТАЧНО УХАПШЕН!

Поделите:

Испливала истина о хапшењу Чича Драже…

Још увек није одлучено у поступку захтева за рехабилитацију Николе Kалабића. У марту ће се пред судом као сведоци наћи Веселин Ђуретић, Бојан Димитријевић и историчар ког ће предложити Више јавно тужилаштво.

Пред Вишим судом у Ваљеву и даље је у току поступак за рехабилитацију Николе Kалабића , а по предлогу његове унуке Весне Kалабић.

Судија Драган Обрадовић је крајем априла 2017. године донео решење којим је усвојен захтев за рехабилитацију Николе Kалабића. На то решење Више јавно тужилаштво у Ваљеву упутило је жалбу. Апелациони суд у Београду је у првој половини 2018. укинуо решење о рехабилитацији Kалабића закључивши да је првостепени суд погрешно применио материјално право при одлучивању, па да је због тога и чињенично стање непотпуно утврђено. Поновни поступак је почео у децембру.

Суду у Ваљеву обратио се Веселин Ђуретић аутор двотомног дела “Савезици и југословенска ратна драма” који тврди да Никола Kалабић није био издајник.

Ђуретић је такође навео да је Тито у време Другог светског рата имао неколико тајних сусрета са Павелићем. За расправу о Kалабићу битан је и амерички војни документ из којег се може сазнати „да су све досадашње приче о судском процесу и смрти ђенерала Михаиловића лажне”, истиче у допису Ђуретић, прилажући преведен документ Војне обавештајне службе САД. У њему поверљив извор из Kоманде корпуса Пожега ЈВУО извештава америчког обавештајца да је Дража Михаиловић, тешко болестан од тифуса, у марту 1946. применом ратног лукавства „киднапован” на импровизованом аеродрому северозападно од места Рудо. Претходно је заробљен један од личних Михаиловићевих лекара који је под притисцима одао план кретања четничке команде. На аеродром су слетела два авиона са савезничким обележјима, из њих изашли официри у савезничким униформама и договорили транспорт оболелог ђенерала у Италију на лечење. Тек када је Михаиловић укрцан и када су авиони полетели, четници су схватили да је у питању превара, али било је касно.

Истовремено суду се обратио и Градски комитет комуниста Ваљева који пак тврди да за злочине које су четници починили под његовом командом.

Наведен је случај Живана Ђурђевића из села Балиновић код Ваљева којем су у пролеће 1943. године најпре заклали једног сина, а потом га живог пекли на ражњу док није умро у најстрашнијим мукама. Исте године Kалабић је наредио да се у се Горњем Црниљеву код Осечине убије мештанин Александар Павловић Герла који је одбио да четницима спреми храну, тврде комунисти и додају да су у мају 1944. у Рајковцу код Аранђеловца заклане сељанка Даринка Радовић и њене две ћерке. У селу Kопљару код Аранђеловца 26. децембра 1943. Kалабић и његова свита заклали су 22 лица, међу њима и једно дете, у селу Светлићу код Тополе у јуну 1944. заклали су породицу Чедомира Ђурђевића, у Вранићу недалеко од Београда у децембру 1943. заклали су или убили 72 житеља, наводе у допису ваљевски комунисти, додајући да је списак Kалабићевих злочина огроман и да то Шумадија и Србија не могу заборавити.

На суду ће се тако у марту чути и једна и друга страна, али и Kлабићева унука подносилац захтева за рехабилитацију док ће своје мишљење изнети и неко од историчара кога ће позвати Тужилаштво.

Еспресо

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here