Аустријски цар Леополд Други о Србима као староседеоцима Славоније, Срема и Бачке

Поделите:

Леополд II (1747-1792) био је владар из династије Хабзбурга, прво велики војвода Тоскане од 1765. до 1790, а затим и цар Светог римског царства од 1790. до своје смрти. Такође носио је титуле надвојводе од Аустрије, краља Угарске и краља Чешке.

Леополд Други као цар Светог римског царства

Царство је у тренутку Леполдовог ступања на престо већ било уплетено у рат против Османског царства у савезу са Русијом. Свиштовским миром, који је потписан 4. августа 1791. године, царство је поново султану препустило Београд и централну Србију.

У време Леополда Другог, Хрвати су покушавали да српске крајеве ставе под власт хрватских феудалаца у Аустрији. Срби су тражили да се одржи аутономија – и даље независне од мађарских и хрватских феудалаца, па су одржали свој Сабор у Темишвару 1790. године. Леополд Други је послао поруку Сабору Срба и посведочио да су Срби староседеоци Славоније, Срема и Бачке. Ево те поруке:

Што се Мене тиче, држим да је српски народ, и пре рата с Турцима, живео у Срему, Славонији и Бачкој, а приликом рата, једнодушно у поновном освајању истих предела, учествовао, те и сад тамо живи, па да, стога, на те земље и највише права има.
Извор: Трипод (Слободан Јарчевић: Средњовековни документи о Србима у Крајинама)

Поделите:

3 Коментари

  • Да их Милан Недић – ”српска мајка” – није ”преселио” у Србију
   /а није их преселио, већ су они избегли од усташке каме/, број
   страдалих у Јасеновцу и осталим јамама, вртачама, увалама,
   бунарима, јазбинама… био би већи за тих ”600.000 glava”!
   Он их није ”преселио”, већ их је примио!
   А да их није примио, да ли би ти био – срећнији????????????????

   Дрљаган Славнић

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here