Билогора: Годишњица усташког масакра над Србима

Поделите:

На Билогори у Хрватској данас ће бити обиљежено 76 година од усташког злочина над више од 500 Срба са Билогоре и Грубишног Поља, углавном жена и дјеце, у Другом свјетском рату.

Усташе су у селима поубијале готово све које су затекли. Убили су 500 особа и побацали их у заједничке гробнице. Овај страховит злочин почињен је само зато што су ови људи били Срби„, рекао је Срни предсједник Удружења „Јадовно 1941“ Душан Басташић.

Басташић је навео да је у Грубишном Пољу убијено 69 људи, у Малом Грђевцу 62, Сибенику 87, Великој Ператовици 67, Тополовици 66, Гакову 48, Малој Ператовици 37, Брзаји 32, Великој Дапчевици 31, Малој Дапчевици 32 и Лончарици 15 људи.

Према подацима Музеја жртава геноцида из Београда, међу жртвама рата од 1941. до 1945. године са подручја општине Грубишно Поље 2.694 или 86,7 одсто су српске жртве. Међу њима је 318 дјеце, од које више од 60 одсто предшколског узраста. Ово није ни приближно коначан број, већ до сада достигнути ниво поименичне идентификације„, напоменуо је Басташић.

Према његовим ријечима, у протеклом рату девастирани су ионако скромни споменици на стратиштима на Трандлеровој дјетелини и у Кишовом јарку, уклоњен је централни споменик испред општине, мала спомен-плоча која је стајала на жељезничкој станици разбијена је и до данас није обновљена, упркос сталним захтјевима потомака жртава, а из градског парка је нестао камен темељац споменика јадовничким жртвама.

Уништавање спомен-обиљежја недужним жртвама усташког терора равно је њиховом поновном убиству„, каже Басташић.

in4s.net
Поделите:

2 Коментари

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here