Бискупу Алфреду Пихлеру у спомен – бискупу Комарици у наук

Поделите:

17. маја 1992. преминуо је један истински хришћанин, бањалучки бискуп у пензији, г. Алфред Пихлер. Католички свештеник и Нијемац који је 1941. стао пред усташе да заштити од рушења српску православну цркву у Маглајанима.

Хуманиста, који је увијек осуђивао усташе и њихове злочине. Искрени пријатељ владике бањалучког Василија Костића и српског народа. Божићном посланицом 1963. се вјерницима обратио следећим речима:

„У овој земљи су у прошлом рату многа наша браћа православне вјере погинула зато што су православци. Они који су их убијали имали су у џепу католички крсни лист. Звали су се католици. И ти кршћани убијали су друге људе, такођер кршћане, зато што нису Хрвати и католици… Ми болно признајемо ту страшну заблуду тих залуталих људи, па молимо нашу браћу православне вјере да нам опросте као што је Крист на крижу опростио свима“.

Бискуп Пихлер рођен је 1913. г. на Оштрељу, између Дрвара и Петровца, међу српским народом, који је волио. Часног бискупа Пихлера наследио је 1989. бискуп Комарица, који изгледа од свог претходника није ништа научио. Прошле године, 24 године од упокојења А. Пихлера, г. Комарица се поклонио у Блајбургу сјенима оних, којих се бискуп Пихлер гадио.

Жалосно али истинито.

Жалосна је и једна друга чињеница. Прије неколико дана навршило се 25 година од упокојења бискупа Алфреда Пихлера. Прошла је тихо и незапажено ова годишњица, бањалучка бискупија и бискуп Комарица ју нису ни споменули. Је ли могуће да је бискуп Комарица заборавио коме је био помоћни бискуп и кога је насљедио на мјесту бискупа ? Можемо ли вјеровати да је бискуп Комарица заборавио који бискуп га је давне 1972. увео у звање духовника и заредио га (рукоположио)?

Бискуп бањалучки Алфред Пихлер и Срби
Бискуп бањалучки Алфред Пихлер и Срби

Немамо право на наивност (не више) нити вјерујемо у случај – није г. Фрањо Комарица ни наиван, ни забораван. Да се он можда не стиди свог претходника који је усуђивао усташе и њихова клања српског народа ? Да 1990. није опет почела политика повампирених авети, насљедника блајбуршких усташа и поновно призивање „границе на Дрини“, не би било ни рата у БиХ 1992.

Када би био истински хришћанин, г. Комарица би се поклонио успомени бискупа Пихлера а не онима који су се Исуса Христа одрекли својим чињењима, својим недјелима.

Предлажемо да се ове године, када се навршило 25 година од његовог упокојења, у Бања Луци обиљежи успомена на овог католичког бискупа који је својим радом задужио и српски народ.

Приредило: Удружење „Јадовно 1941.“

Поделите:

1 коментар

  1. Овај бискуп је био згранут чињеницом да католици убијају своју истокрвну и истојезичну браћу – Православце. Успротивио се и ризиковао звање, можда и живот. Хришћанска храброст.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here