Bojanić: Voja ni u grobu nije ležao mirno… i mrtav je plašio svoje protivnike i okupatore

Podelite:

Voja Tankosić, četnički vojvoda, i major Srpske vojske, jedan od osnivača Crne Ruke i učesnik najvažnijih istorijskih događaja, od Majskoga prevrata 1903. do Sarajevskoga atentata.

Ovaj neustrašivi Valjevac, kao Apisov poverenik streljao je 1903. braću kraljice Drage, Nikolu i Nikodija (sa Nikodijem išao je u isti razred Druge muške gimnazije). Bio je surov i odvažan. Hapšen je od naših vlasti kada je Gavrilo Princip ubio Franju Ferdinanda.

U ultimatumu koji je Austrougarska uputila Srbiji uoči Velikog rata, austrougari su u ultimatumu tražili i  hapšenje  dvojice ljudi – Milana Ciganovića, koji je predao oružje Gavrilu Principu, i Vojina Tankosića.

Sve mu je oprošteno kada je Austrija napala Srbiju, naravno, od strane Srbije.

Koliko je bio surov i siguran u sebe, izvori govore da se zabavljao tako što bi kuršumima skidao jabuke sa glava svojih četnika. 

Kralj Petar Karađorđević izabrao ga je za druga i vaspitača svojim sinovima, ali se to neslavno završilo, pošto je bio dosta strog i ponekad surov – princu Đorđu, ,,iščupao“ je uši!

Pripadnici Crne ruke na ležernoj fotografiji tokom prve decenije XX veka. Apis i Tankosić leže. Foto: Wikimedia Commons/Junaci i zaverenici. Visit Serbia (2013-10-04)

Iz ovog kratkog uvoda ulazimo u priču koliko je Voja plašio i mrtav svoje protivnike i okupatore svoje zemlje…

Vojin Tankosić je stradao prilikom odbrane Beograda 2. novembra 1915. godine i tad je tajno sahranjen.

Austrijanci 1915. godine osvajaju Trstenik. Sa najvišeg mesta nose naređenje da na gradskom groblju pronađu leš majora Tankosića. Uprkos kamufliranju, uprkos trudu četnika da svog vojvodu i njegovo počivalište zaštite od skrnavljenja, Austrijanci, uz pomoć izdajnika, pronalaze grob. Skrnave, rijući slojeve prošlosti. Jedan lokalni apotekar (Trajković), ne samo da je pokazao grob, nego se i slikao sa oficirima dvojne monarhije.

Ovekoveči ga, tako, oko kamere ratne 1915. godine kraj groba četničkog vojvode, legende koje se  i Beč užasavao.

Nakon iskopavanja sledi i otvaranje sanduka, zatim škljocaju fotoaparati.

Odmah su mađarski, nemački, hrvatski, bugarski i austrijski listovi puni sreće na vidnim mestima, neki čak i na naslovnim stranama objavljuju „ Tigar je mrtav “ …  „ Kraj Voje Tankosića“!!!

Napomena… 

Apotekar Trajković je posle ovog sramnog čina nastavio uspešan apotekarski rad, ubrzo se preselio u Beograd i otvorio nekoliko apoteka… za vreme Drugog svetskog rata svi njegovi potomci streljani su na Banjici.

Posle fotografisanja, leš je ostavljen da ga trstenički psi razvlače po groblju. Ipak, neko je spasio njegove ostatke od životinja i daljeg komadanja.

Isečak iz austrougarskih novina nakon otkopavanja leša vojvode Tankosića i slikanja. Foto: Wikimedia Commons/“Komitski vojvoda Vojislav Tankosić“, Milorad Belić, Međuopštinski istorijski arhiv Valjevo, Valjevo 2005

Ipak je neki nadahnuti rodoljub, meštanin sahranio ono što je ostalo , a posle rata obeležio grob  samo njemu poznatim znakom, a kada se rat završio, na tom mestu mu je postavio drveni krst sa imenom.

Telo vojvode Tankosića preneto je iz Trstenika u Beograd vozom, 6. oktobra 1922. godine , u pratnji majke i četnika.

Voja Tankosić živeo je svega 35 godina. Neke vladare je ubijao, druge svrgavao, treće dovodio na vlast.

Političare je često tukao i pretio im ali ne bez razloga…

Voji Tankosiću, je  2005. godine podignut i spomenik u Trsteniku.

spomenik Tankosiću

OD VOJE ŠAMARE JE DOBIO I VINSTON ČERČIL, bio je lak na ruku…

O ovom događaju piše Aleksandar Deroko, u knjizi „Mangupluci oko Kalemegdana“:

„Vinston prolazi Orijent ekspresom kroz Beograd, gde voz zastaje nekoliko sati. Čerčil odluči da protegne noge i razgleda prestonicu o čijim je žiteljima tako loše pisao. U restoranu kod „Grčke kraljice“ odlučuje da se osveži. Ta vest se brzo pročula. Obavešten je o tome i mladi poručnik Tankosić.  Dojurio je u kafanu kao bez duše, ispsovao i išamarao nadobudnog Engleza, tako da ga je morala žandarmerija otpratiti do voza. Incident je nakon zvaničnih izvinjenja izglađen, a kasnije, zbog karijere koju je načinio Čerčil, o tome se nije smelo ni govoriti.“

Zanimljivo je da Čerčil zbog još jedne epizode iz mladosti nije ima puno razloga da po dobrom pamti Srbe. Njegova majka, Dženi, bila je poznata po brojnim ljubavnim aferama. Jedan od njenih ljubavnika bio je i srpski kralj, Milan Obrenović.

Priredio – Đorđe Bojanić

www.srpskaistorija.com

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here