ЦИА је Фидела Kастра хтела да убије отровном оловком, на дан убиства Џона Kенедија

Поделите:

Документ из 1967. године, под називом “Извештај о покушајима атентата на Фидела Kастра”, наводи да је Џон Kенеди био опседнут идејом да га убије

На дан када је убијен Џон Ф. Kенеди, ЦИА је покушавала да убије Фидела Kастра отровном оловком, тврди се у некада поверљивим документима које је Национални Архив отворио за јавност.

Kенеди је убијен у Даласу 1963. године, а исти дан је Фидел Kастро преживео покушај ЦИА-е да га убије смртоносном хемијском оловком, тврди „Индепендент”. Ироније ли, Kастро је наџивео америчког ривала за више од пет деценија.

У новим поверљивим документима који су процурили везано за расветљавање убиства Џона Kенедија, наводе се и планови ЦИА-е убиство Фидела Kастра.

Тако се у документима нашао и податак да је 22. новембра 1963. године, агент ЦИА-е донео у Париз оловку у којој се налазио шприц пун отрова. У међувремену, с друге стране света се одвијала једна од највећих политичких трагедија.

“Докази показују да је састанак одложен јер је у том тренутку упуцан Џон Kенеди”, пише у документима.

Иначе, ово је само један од покушаја атентата на Фидела Kастра јер други документ из 1967. године, под називом “Извештај о покушајима атентата на Фидела Kастра”, наводи да је Џон Kенеди био опседнут идејом да га убије.

“Не можемо говорити о степену одговорности службеника Агенције који су дефинитивно били под притиском Kенедијеве администрације да се уради нешто поводом Фидела Kастра и његовог режима”. У плану је било и тровање ваздуха у просторијама радија који је Kастро користио, али и подметање отрова у његове омиљене цигарете које би га дезоријентисале и понизиле током јавмог говора.

Међу другим сценаријима био је и онај да Фидел попије отровне таблете, затим да обуче отровно одело за роњење, а потом пронађе морску љуску која би пошто је подигне експлодирала. У документима се наводи да је мало фалило да ЦИА одобри и крвопролиће као средство за смакнуће Фидела Kастра, па су нуђене новчане награде за убијање кубанских комуниста, као део напора да се „изврши притисак на њих стварајући неповерење и неједнакост”. Предложене награде су биле око 100.000 долара за убиство владиног службеника.

 

 

Недељник

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here