CIA je Fidela Kastra htela da ubije otrovnom olovkom, na dan ubistva Džona Kenedija

Podelite:

Dokument iz 1967. godine, pod nazivom “Izveštaj o pokušajima atentata na Fidela Kastra”, navodi da je Džon Kenedi bio opsednut idejom da ga ubije

Na dan kada je ubijen Džon F. Kenedi, CIA je pokušavala da ubije Fidela Kastra otrovnom olovkom, tvrdi se u nekada poverljivim dokumentima koje je Nacionalni Arhiv otvorio za javnost.

Kenedi je ubijen u Dalasu 1963. godine, a isti dan je Fidel Kastro preživeo pokušaj CIA-e da ga ubije smrtonosnom hemijskom olovkom, tvrdi „Independent”. Ironije li, Kastro je nadživeo američkog rivala za više od pet decenija.

U novim poverljivim dokumentima koji su procurili vezano za rasvetljavanje ubistva Džona Kenedija, navode se i planovi CIA-e ubistvo Fidela Kastra.

Tako se u dokumentima našao i podatak da je 22. novembra 1963. godine, agent CIA-e doneo u Pariz olovku u kojoj se nalazio špric pun otrova. U međuvremenu, s druge strane sveta se odvijala jedna od najvećih političkih tragedija.

“Dokazi pokazuju da je sastanak odložen jer je u tom trenutku upucan Džon Kenedi”, piše u dokumentima.

Inače, ovo je samo jedan od pokušaja atentata na Fidela Kastra jer drugi dokument iz 1967. godine, pod nazivom “Izveštaj o pokušajima atentata na Fidela Kastra”, navodi da je Džon Kenedi bio opsednut idejom da ga ubije.

“Ne možemo govoriti o stepenu odgovornosti službenika Agencije koji su definitivno bili pod pritiskom Kenedijeve administracije da se uradi nešto povodom Fidela Kastra i njegovog režima”. U planu je bilo i trovanje vazduha u prostorijama radija koji je Kastro koristio, ali i podmetanje otrova u njegove omiljene cigarete koje bi ga dezorijentisale i ponizile tokom javmog govora.

Među drugim scenarijima bio je i onaj da Fidel popije otrovne tablete, zatim da obuče otrovno odelo za ronjenje, a potom pronađe morsku ljusku koja bi pošto je podigne eksplodirala. U dokumentima se navodi da je malo falilo da CIA odobri i krvoproliće kao sredstvo za smaknuće Fidela Kastra, pa su nuđene novčane nagrade za ubijanje kubanskih komunista, kao deo napora da se „izvrši pritisak na njih stvarajući nepoverenje i nejednakost”. Predložene nagrade su bile oko 100.000 dolara za ubistvo vladinog službenika.

 

 

Nedeljnik

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here