Ћирилични споменик који су Немци подигли Србима у Првом светском рату

Поделите:

Овај спомени су 1918. године подигли припадници Немачке царске војске у части премунулим српским заробљеницима из логора Кенигсбрик код Дрездена.

Велики рат је однео много жртава, али иако су били на супротним странама војници су се и те како поштовали, што сведочи и овај споменик. Натпис на споменику је исклесан ћирилицом, а ту се налази и српски краљевски орао. Вероватно се питате одакле толико поштовање према непријатељима, а Бане Гајић на то даје следећи одговор.

nemacki-spomenik-srpskim-zarobljenicima
Фото: Српска историја

– Поштовање према ратним непријатељима од стране Немаца је нешто што је било укорењено у кодексу немачких (пруских) аристократа официра, и тај дух је доминирао у немачкој царској војсци у Првом светском рату.
– Нарочито поштовање су показивали према ратничким народима, које су ценили према борбеном духу који су имали, Енглези и Срби су ту били у врху. Постоји онај чувени говор Фон Макензена где он спрема своју војску коју предводи у напад на Србију речима да они не полазе ни на италијански, ни на руски фронт, већ на Србе који највише цене своју слободу.

nemacki-spomenik-srpskim-zarobljenicima

-Када је реч о милитаристичким круговима Царске Немачке, ствари су стајале овако како приказује овај серијал фотографија, поштовање и према заробљенима. Шта се касније изменило у нама , а шта у Немцима, остаје за дубоко размишљање, али сигурно је да у каснијим епохама, све до ове најновије фазе “домаћих задатака”, тог поштовања више нема. Да ли смо заборавили да волимо себе, своју слободу и своју идеју, да ли су Немци заборавили да поштују мале народе, не знам, тек овај призор нам оставља неке “домаће задатке” – за опсежно разматрање, рекао бих – говори Бане Гајић.

 

Извор: Српска историја

Поделите:

2 Коментари

  1. Да су Немци знали да ће се хрватска латиница вратити у српске земље вољом српских политичара и лингвиста они би на споменик ставили баш то писмо, а не ћирилицу. Они не могу ни замислити шта све могу Срби. Ево на сајту који носи име Видовдан одскора се може бирати између ћирилице и латинице, а то је да би се било у тренду. Тј. тренду замењивања ћирилице латиницом.

  2. Видовдан наглашава да је споменик Србима ћирилички. Из тога би се дало закључити да је ћирилица српски симбол.А онда тај исти Видовдан направи на свом сајту могућност бирања између ћирилице и латинице. Ваљда се угледао на НСПМ који трекламира латиничке књиге власника Вукадиновића. Предлажем Видовдану да још једном прочита текст Немање Видића “Српски и хрватски лингвисти сагласни да латиница мора да остане у Србији”. Можда ће после тога ипак укинути двописмо на сајту који носи име Видовдан.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here