Цркву Спомен-костурницу хиљаде српске деце помрле у Албанији рушили комунисти и Шиптари

Поделите:

Стара црква Свете Тројице у граду Ђаковици је била предвиђена за маузолеј, спомен-костурницу хиљаде српске деце помрле у Албанији и земних остатака изгинулих, побијених и смрзнутих у ратовима 1912-1918. године. Та црква је завршена 1940 године, априлски рат 1941. године спречио је довршење цркве и њено освећење. Срушена од српских безбожника комуниста 1949. године (подигнута у ваздух) на Савиндан (27. јануара).

Саборни храм је био поново саграђен 1998. на месту где је раније стајала Спомен црква из времена након Првог светског рата

Њено рушење био један је од најдрастичнијих примера политичког антитеизма, нове власти основане непосредно после завршетка Другог светског рата (наводи се у писму Епископа рашко-призренског Г. Владимира Патријарху српском Г. Викентију, „Рушење цркве у Ђаковици“ 28. јуна 1951., у: Задужбине Косова. стр. 803-804.).

На том месту после Другог светског рата комунисти су направили „спомен“ парк а како кажу стари од остатака цркве и дечјих костију у Ђаковици су озидани јавни тоалети.

Црква је поново  подигнута 1998. године на темељима спомен-цркве из  1940.год, срушене 1949. год (од стране комуниста).

Поново на том истом месту нови храм доживљава идентичну судбину, али сада од шиптарске руке и поново бива оскрнављен, свуда по зидовима цркве могли су се видети графити ОВК, вулгарни цртежи и измети (и поред апела да КФОР заштити цркву), потом је запаљена, да би на крају Храм био миниран и порушен 25. јула 1999. године. од стране шиптара.

Порушена црква у Ђаковици од стране шиптара, 1999.

Тада је Ђаковица била под контролом италијанског КФОР-а.

Порушена црква у Ђаковици од стране шиптара, 1999. 1

Почетком 2004 године шиптари су очистили и однели сав материјал од срушене Цркве и  ту  поново направили парк.

У Ђаковици су срушене четири српске цркве.

Хиљаде српске деце помрле у Албанији и земни остаци изгинулих, побијених и смрзнутих у ратовима 1912-1918. преживљавају тешку овоземаљску судбину.

Тужно да тужније не може бити!!!

ДА НЕ ЗАБОРАВИМО ОВЕ ЧИЊЕНИЦЕ…

На Косову и Метохији има 1.996 топоним, а од тога су: 1.181 црква и црквиште, 115 манастира и манастиришта, 48 испосница, 8 спомен-капела и спомен-костурница, што представља укупно 1.352 црквених здања. Ако се на претходно додају и 5 албанских, 34 стара српска гробља, 96 тврђава, старих градина и трговишта и 14 двораца српске властеле, укупан број топонима износи 1.996.

Поделите:

10 Коментари

      • Која сте ви багра удбашка,лажете чим отворите уста.Децо ових титових злочинаца,ваши родитерљи тиотови следбеници су ПОУБИЈАЛИ ВИШЕ СРБА,НЕГО СВИ ОКУПАТОРИ ЗАЈЕДНО.Ево за кога су после рата побили 150 000 Срба по Србији,и довели у помоћ усташе марка месића које су заробљени од стране Руса.Да би се правилно информисали,довољно је да укуцате”ЗЛОЧИНИ КОМУНИСТА”и све ћете сазнати о вашим најближим,ако су били комунисти и служили усташу тита. http://antikomunista.blogspot.com/2018/07/blog-post.html

  1. Hm,hmm..da je crkva,ili spomenik u Lici,odgovorio bi nesto,ovako,to ostavljam, tebi i tvojim ” ne licanima”..nekom, Petru Stambolicu,Rankovicu..i,ostalim ” tvoje gore,liscu”, pa,hebi te,jedni drugima majku, onako ” po turski” ,kod nas,to bas i nije obicaj

  2. Hm,hmm..kod kralja,je bilo moguce,nasilno iseljavanje,domicilnih Siptara,otimanja kuca i imanja,doseljavanje kolonista…sto je,pojacalo medjusobnu mrznju,pa ih jos terali da vicu ” bez kralja ne valja”…A,napustanjem Pecke patrijarsije,cinodejstvovanjem Arsenika Carnojevica..iseljeni su Srbi.. Hebo tebe tvoj kralj ” u vr guzice”..!!!

    • Lune – Jeste malo sjutra, kako je bilo šiptarima tako je bilo i Srbima. Kralj je proganjao samo one koji su težili separatizmu bilo koje nacije. Zaboravio si samo da napomeneš da su većina šiptara isto radili Srbima pod Turcima i Austrougarima kao i da su šiptari stalno ubijali,napadali i iseljavali domicilne Srbe čak i nakon ratova a za vrijeme kralja… Imaš o tome istorijskih podataka mnogo, pa nauči nešto. Za vrijeme Tita su isto radili.

    • Багро титова,трагови вам смрде,изроди,побили сте више Срба него сви окупатори заједно.Дабогда се сви ви злочинци затрли.Ово све и пишем да би ваша деца читала о вашим комунистичким злочинима.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here