Crkvu Spomen-kosturnicu hiljade srpske dece pomrle u Albaniji rušili komunisti i Šiptari

Podelite:

Stara crkva Svete Trojice u gradu Đakovici je bila predviđena za mauzolej, spomen-kosturnicu hiljade srpske dece pomrle u Albaniji i zemnih ostataka izginulih, pobijenih i smrznutih u ratovima 1912-1918. godine. Ta crkva je završena 1940 godine, aprilski rat 1941. godine sprečio je dovršenje crkve i njeno osvećenje. Srušena od srpskih bezbožnika komunista 1949. godine (podignuta u vazduh) na Savindan (27. januara).

Saborni hram je bio ponovo sagrađen 1998. na mestu gde je ranije stajala Spomen crkva iz vremena nakon Prvog svetskog rata

Njeno rušenje bio jedan je od najdrastičnijih primera političkog antiteizma, nove vlasti osnovane neposredno posle završetka Drugog svetskog rata (navodi se u pismu Episkopa raško-prizrenskog G. Vladimira Patrijarhu srpskom G. Vikentiju, „Rušenje crkve u Đakovici“ 28. juna 1951., u: Zadužbine Kosova. str. 803-804.).

Na tom mestu posle Drugog svetskog rata komunisti su napravili „spomen“ park a kako kažu stari od ostataka crkve i dečjih kostiju u Đakovici su ozidani javni toaleti.

Crkva je ponovo  podignuta 1998. godine na temeljima spomen-crkve iz  1940.god, srušene 1949. god (od strane komunista).

Ponovo na tom istom mestu novi hram doživljava identičnu sudbinu, ali sada od šiptarske ruke i ponovo biva oskrnavljen, svuda po zidovima crkve mogli su se videti grafiti OVK, vulgarni crteži i izmeti (i pored apela da KFOR zaštiti crkvu), potom je zapaljena, da bi na kraju Hram bio miniran i porušen 25. jula 1999. godine. od strane šiptara.

Porušena crkva u Đakovici od strane šiptara, 1999.

Tada je Đakovica bila pod kontrolom italijanskog KFOR-a.

Porušena crkva u Đakovici od strane šiptara, 1999. 1

Početkom 2004 godine šiptari su očistili i odneli sav materijal od srušene Crkve i  tu  ponovo napravili park.

U Đakovici su srušene četiri srpske crkve.

Hiljade srpske dece pomrle u Albaniji i zemni ostaci izginulih, pobijenih i smrznutih u ratovima 1912-1918. preživljavaju tešku ovozemaljsku sudbinu.

Tužno da tužnije ne može biti!!!

DA NE ZABORAVIMO OVE ČINJENICE…

Na Kosovu i Metohiji ima 1.996 toponim, a od toga su: 1.181 crkva i crkvište, 115 manastira i manastirišta, 48 isposnica, 8 spomen-kapela i spomen-kosturnica, što predstavlja ukupno 1.352 crkvenih zdanja. Ako se na prethodno dodaju i 5 albanskih, 34 stara srpska groblja, 96 tvrđava, starih gradina i trgovišta i 14 dvoraca srpske vlastele, ukupan broj toponima iznosi 1.996.

Podelite:

8 Komentari

  1. Hm,hmm..da je crkva,ili spomenik u Lici,odgovorio bi nesto,ovako,to ostavljam, tebi i tvojim ” ne licanima”..nekom, Petru Stambolicu,Rankovicu..i,ostalim ” tvoje gore,liscu”, pa,hebi te,jedni drugima majku, onako ” po turski” ,kod nas,to bas i nije obicaj

  2. Hm,hmm..kod kralja,je bilo moguce,nasilno iseljavanje,domicilnih Siptara,otimanja kuca i imanja,doseljavanje kolonista…sto je,pojacalo medjusobnu mrznju,pa ih jos terali da vicu ” bez kralja ne valja”…A,napustanjem Pecke patrijarsije,cinodejstvovanjem Arsenika Carnojevica..iseljeni su Srbi.. Hebo tebe tvoj kralj ” u vr guzice”..!!!

    • Lune – Jeste malo sjutra, kako je bilo šiptarima tako je bilo i Srbima. Kralj je proganjao samo one koji su težili separatizmu bilo koje nacije. Zaboravio si samo da napomeneš da su većina šiptara isto radili Srbima pod Turcima i Austrougarima kao i da su šiptari stalno ubijali,napadali i iseljavali domicilne Srbe čak i nakon ratova a za vrijeme kralja… Imaš o tome istorijskih podataka mnogo, pa nauči nešto. Za vrijeme Tita su isto radili.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here