Да ли знате ко је била Јелисавета Начић?

Поделите:

Да ли знате ко је била Јелисавета Начић? Јелисавета Начић ( Београд, 31.12.1878 — Дубровник, 06.06.1955) је била прва Српкиња архитекта. Оставила је траг у архитектури Београда, а због натписа који је урадила на тадашњем славолуку на Теразијама у част повратка и победе наше војске током Балканских ратова, Аустроугари је шаљу у логор, специјализовано мучилиште резервисано за српску елиту: Нежидер.


После уједињења 1918., а поготово после Другог св. рата, и живот и дело Јелисавете Начић били су забашурени и држани под велом тајне.
Говорило се да је разлог томе што је била удата за Албанца хришћанина, ерудиту и професора Луку Лукаја. Но то није била истина. Комунистичке власти Јелисавети нису могле да опросте блиске везе и стварање под окриљем српске круне. Јеноставно су је избрисале из историје Београда и Србије. Чак јој је било ускраћено и право на пензију. Умрла је у Дубровнику, где јој је гроб запуштен и запарложен.


Неки од значајних пројеката: слика 2: Стари Теразијски плато


3. Основна школа Краљ Петар Први у Београду


4.МАЛО СТЕПЕНИШТЕ постоји и данас на Калемегдану преко пута француске амбасаде
Осим арихтектуре, Јелисавета Начић је оставила и разматрања која уче о основним постулатима изградње престонице, где каже: СВЕ НАЈЛЕПШЕ ЈЕДАН НАРОД УНОСИ У СВОЈУ ПРЕСТОНИЦУ – ,,Све што један народ има најлепшег, најбољег и најсветијег, све одакле би се могла јасно читати његова култура, његове особине и карактер, уноси он у свој културни, индустријски, економски и културни центар – своју престоницу.
Већина престоница и великих вароши европских постале су оно што су само тиме што су од почетка биле центар, седиште, и срце земље, где су се од самог њеног постанка скупљале енергија и снага, оно најплеменитије од самог народа… ”
(О ,, изложби о општем уређењу вароши у Берлину 1910. године”, објављен у Бг општинске новине бр. 33, 1910..

(Колико је код нас све наопако устројено…. Код нас су престоница, па и општински центри, изложбе непоштења, корупције и сваке врсте бешчашћа… )

Извор: ФБ профил Kisha D. Dorado

Поделите:

3 Коментари

 1. kakve to ima veze jel neko grk,rumun ili srbin ako izgrađuje Beograd??
  postoje samo dve vrste ljudi na planeti korisni graditelji i beskorisni rušitelji..
  prema tome ako je ostavila makar i jedan stepenik može se smatrati većom od bilo kojeg generala ili admirala..
  lako je razrokati i bombardovati neku građevinu to svaka budala može ali izgraditi iz ničega nešto može samo pametan i vredan čovek ili žena sve jedno.
  takvima ne treba nobelova nagrada..
  sama građevina je potpuna satisfakcija za uložen trud a njeno trajanje nagrada za korisno vreme provedeno u smislenom prostoru.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here