Danica Tomić prva žena pilot u Srbiji

Podelite:

Zapisi komisije pred kojom je polagala kazuju da je Danica bila najbolja u svojoj klasi. Avionom je upravljala sigurno i hladnokrvno. Prva je žena koja je u vazduhu izvodila lupinge.

Danica Tomić bila je prva žena pilot u Srbiji. Bilo je to tridesetih godina prošlog veka, u doba kada je i u svetu vazduhoplovstvo važilo za mušku profesiju.

Bila je udata za komandanta 6. vazduhoplovnog puka, majora Miodraga Tomića, pilota sa najvećim brojem pobeda u Prvom svetskom ratu. Ostalo je zapisano da je 1928. godine, na proslavi 15. godišnjice aerodroma Danica privukla pažnju prestoničkih novinara kada je letela „nad provalijom dubokom 2500 metara“.
Njene akrobacije ostavile su novinare bez daha. U časopisu „Ilustrovani list“ objavljena je njena fotografija ispred aviona i tekst: „Gospođa Danica Tomić, supruga majora Tomića – prva žena u našoj zemlji koja je letela nad provalijom od 2500 metara. Ona je prva žena u nas koja je pravila lupinge, što je okretanje aviona u vazduhu, i druge akrobacije“. U avgustu 1933. godine Danica je položila ispit za turističkog pilota. Postala je prva žena u Jugoslaviji sa letačkom dozvolom.

Zapisi komisije pred kojom je polagala kazuju da je Danica bila najbolja u svojoj klasi. Avionom je upravljala sigurno i hladnokrvno. Prva je žena koja je u vazduhu izvodila lupinge. Poslednje ateriranje Danica je izvela u 19 časova. U Beogradu je već bio sumrak što je otežavalo uslove sletanja. Ipak, ateriranje je izvedeno bez ikakvih problema. Danici Tomić je čestitku uputio list „Naša krila“.

Nakon dobijanja dozvole Danica je pala u zaborav. Njen muž, major Tomić, pao je u zarobljeništvo tokom Drugog svetskog rata. Nakon završetka rata se preselio u Ameriku. Supruga je verovatno pošla sa njim, ali joj se od 1933. godine gubi svaki trag. O Daničinom privatnom životu nema podataka. Nije zabeležena čak ni u spisima ljudi koji prikupljaju informacije o avijatici u Jugoslaviji.

Izvor: kurir

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here