Dečak – junak bitke za Beograd je Dragoljub Jeličić (12) iz Nikšića

Podelite:

DRAGOLJUB Jeličić (12), sin izbeglice sa Korduna, zapravo je dečak koga je francuski fotograf ovekovečio u borbama za odbranu Beograda, a na slici se vidi kako puca iz puške. Dugo se mislilo da je to Momčilo Gavrić iz Loznice, takođe golobradi mališan, koji se obreo u redovima srpske vojske tokom Velikog rata. Ovu enigmu otklonio je upravo Dragoljubov unuk Đorđe Njunjić iz Nikšića, koji za “Novosti” kaže da u porodičnoj arhivi poseduje dedine slike, a neke od njih, uz ovu već poznatu – kako puca iz rova, ustupio je “Novostima”.

Uspeo sam, uz dosta muke, da preko mojih prijatelja koji su u kontaktu sa Britanskim imperijalističkim muzejom, arhivima Francuske i Mađarske ispravim grešku i ispod dedine slike bude konačno stavljeno njegovo ime i prezime – sa radošću saopštava ponosni unuk. – Ta je slika dugo bila u postavci Vojnog muzeja u Beogradu i gotovo da nema posetioca koji je nije video i upamtio. U novije vreme prisutna je na internetu i dostupna je celom svetu.

Deda Dragoljub je poslednje godine života proveo u Nikšiću. O njemu koji je šest puta ranjavan, plenio junaštvom, pisao je čuveni švajcarski lekar i ovekovečeni prijatelj Srba Arčibald Rajs, u knjizi “Šta sam video i doživeo u velikim danima”. Ovog dečaka predstavio je kao junaka koji “puca iz puške i baca bombe”.

– Kada je ranjen u ruku, vadili su mu kuršum u niškoj bolnici. Nije hteo da ga uspavljuju za operaciju. Izdržao je bez ijedne reči – napisao je Rajs.

Stotinu godina nakon krvavih događaja tokom Velikog rata, Đorđe Njunjić veruje da će dokazati da je njegov deda po majci Dragoljub Jeličić najmlađi srpski vojnik Prvog svetskog rata!

– Imam knjige u kojima se moj deda pominje kao najmlađi borac – dodaje Đorđe, koji sa bratom Predragom pokušava da to i dokaže. – Međutim, ono što je nepobitno jeste da su on i Gavrić, kao dečaci koji život nisu ni omirisali, bili deo jedne hrabre, ponosne i mučeničke srpske vojske koja je preživela golgotu, i na kraju pobedila.

Mali Dragoljub u predahu između dve bitke

KOMIČAR

JUNAK iz Velikog rata i solunac Dragoljub Jeličić bio je glumac, sjajan komičar, član Udruženja dramskih umetnika Beograda. Posle Drugog svetskog rata vratio se toj ljubavi i posle Beograda, Jagodine, Skoplja, Tuzle, Rijeke, obreo se u Narodnom pozorištu u Nikšiću. Umro je u 63. godini, a iza njega su ostale tri kćerke koje žive u Nikšiću.

Mališan vojnik sa saborcima

Novosti

Podelite:

3 Komentari

 1. Lasno je pozivati se na đedove zasluge od pre jednog veka,
  kad više nema živih svedoka.
  No Vi, ako ste dostojni, izađite na gradski trg i proslavite
  STOGODIŠNJICU OSLOBOĐENJA I UJEDINJENJA.

 2. u stavri, dal bi ovaj junačina danas glasao za montenegro?

  za spin majstore gotova stvar, oni bi frizirali dok ga ne uhvate pod svoje.
  ali tada je srpstvo bilo crna gora, a crna gora je bilo srpstvo.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here