Део зверстава усташа које су комунисти заташкали… ова злодела не смемо да не знамо или заборавимо!

Поделите:
Учитељица, Добрила Мартиновић, послије рата је дала драгоцијену изјаву Лазару Лукајићу, који је написао и књигу, која је записана овако:
“У учионицу је изненада за време часа ушао фратар Мирослав Филиповић са 12 својих усташа, опонашајући Исуса Христа и 12 његових апостола. Њега сам одраније добро познавала. Познавала су га и деца, јер је фратар често пролазио кроз Дракулић, Шарговац и Мотике. Био је обучен у нову усташку униформу. Усташе су стале поред катедре и школске табле, окренути према клупама и деци … Затим је фра Филиповић замолио учитељицу да изведе из клупе једно српско дете. Учитељица, не слутећи шта ће бити, извела је љепушкаст и уредну девојчицу Радојку Гламочанин, ћерку угледног домаћина Ђуре Гламочанина, који је тада био у заробљеништву у Немачкој и на тај начин преживео рат. Фратар је нежно прихватио дете, подигао га на катедру и онда почео полако, натенане, да га коље пред осталом децом, учитељицом и усташама. У учионици је настала паника. Ужаснута деца су вриштала и скакала. А Филиповић се смирено и језуитски достојанствено обратио својим усташама:
 
– Усташе, ово ја у име Бога покрштавам ове изроде а ви следите мој пут. Ја први примам сав грех на моју душу, а вас ћу исповедим и разрешити свих греха.
 
Онда је фра Филиповић наредио учитељици да сву српску децу изведе у двориште. Потом је отишао у другу учионицу, па је и учитељици Мари Туњић наредио да изведе сву српску децу. У дворишту је, на утабаном снегу, укруг поставио усташе, па наредио деци да трче поред њих. Како које дете налети, усташа га прикоље и измрцвари. И све тако док сва деца нису поклана. За „кољачко крштење“ усташама су за прво клање најчешће подметана деца.“
Припадници Павелићеве гарде – „Поглавников тјелесни здруг“ и Осмог усташког батаљона убили су хладним оружјем преко 2.300 Срба (ножевима, тестерама, шилом…), већином стараца, жена и дјеце, јер су војно способни мушкарци углавном били у заробљеништву.

Починиоце овог покоља предводио је капетан Јосип Мишлов у пратњи петрићевачког жупника, фратра Мирослава Филиповића, а све је испланирао ранији усташки повјереник, др Виктор Гутић. Извршиоци су били усташе из Загреба и Бање Луке, потпомогнути добрим дијелом домаћег хрватског становништва.

Комунистичке власти СФРЈ су годинама после рата сакривале овај злочин, како се не нарушавали идеологију братства и јединства југославенских народа. Тек 1965. године у Дракуићу је подигнут споменик са петокраком, на коме је наслов био „ЖРТВАМА ФАШИСТИЧКОГ ТЕРОРА“: Исто тако, на споменику је умањен број жртава. Писало је да је убијено 1.400 људи, а сакривена је и националност жртава и џелата.
ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ И НЕ ПОНОВИ!

Српска историја

Поделите:

4 Коментари

  1. Kakav odgovor,komentar postaviti na ovu istorijsku cenjenicu.Jedan,jedini da bi sada za svaku ljudsku pogan koji sebe oslovljava da je Srpskoga porekla a govori o genocidu kojeg su Srbi prems bilo kome izvrsili trebalo bi napraviti spomenik sa njegovim-njenim likom i velikim slovima napisati IZROD I IZDAJNIK SRPSKOGA RODA, bez imena pa neka se svako od njih ogleda u svomu liku na svome spomeniku.Takav spomenik video sam 2012 u gradicu Milici u TVRTKOVOJ BOSNI i Hercegovini, postavljen pored velikih metalnih kontajrnera za smece..Tu im je i mesto za svagda.,.

  2. Opet dolazimo na početak priče, na sujetnog idiota “kralja Aleksandra Karađorđevića” (čijeg je potomke neki idiot doveo u Srbiju) i njegove (navodno) zadnje reči?! “Čuvaj te mi Jugoslaviju”!

  3. По ко зна који пут питам: у чему је разлика између комуниста и усташа – све српски конвертити и крволоци, ЗАШТИЋЕНИ НЕПРИЈАТЕЉИМА СРБА, Стаљином и Хитлером. Без заштитника, и једни и други су мањи од маковог зрна. То, нажалост, говори какви су Срби, то јест, чему су склони.

  4. “За „кољачко крштење“ усташама су за прво клање најчешће подметана деца.“” – А ШТО, да Пицеки нису смели пред људе? Само немоћне и везане, АЛИ И ТО САМО ако је ту био господар . Хабзбурзи, или Хитлер… Док НАТО није бомбардовао босанске Србе, капетан Драган држаше огромну област са пар десетина момака – толико о Пицекима.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here