Ђура Даничић – саборац Вука Караџића

Поделите:

Српски филолог Ђура Даничић /1825-1882/, сарадник Вука Стефановића Караџића у борби за реформу српског језика и правописа, умро је на данашњи дан 1882. године.

Послије студија у Пожуну /Братислава/, Пешти и Бечу радио је као библиотекар Народне библиотеке у Београду, секретар Друштва српске словесности и професор Лицеја и Велике школе.

У првом свом раду “Рат за српски језик и правопис” /1847/, којим је допринио брзој побједи Вукових идеја, потписао се презименом Даничић, умјесто породичним Поповић.

Вукове и сопствене погледе на језик досљедно је спровео у преводима са латинског “Псалтира Давидовог” и “Старог завјета”.

Објавио је више дјела из старе српске књижевности међу којим су: “Житије Светог Саве” /Теодосије/, “Живот Светога Симеуна и Светога Саве” /Доментијан/, “Животи краљева и архиепископа српских” /Данило и његови ученици/, те “Никољско јеванђеље”.

Издао је “Рјечник из књижевних старина српских” и започео велики историјски “Рјечник хрватскога или српскога језика”.

Помогао је Вуку да преведе “Нови завјет”. Остала Даничићева дјела су: “Мала српска граматика”, “Српска синтакса”, “Облици српскога језика”, “Историја облика”, “Основе српскога или хрватскога језика”, “Коријени”, те “Српски акценти” преноси Срба.

 

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here