Дража се преврће у гробу – данашње четнике напрaвила УДБА

Поделите:

Синђа, Паја, Чаруга, Чеко и бројни други профани ликови који су „изнијели“ случај „државни удар“, представљају се као четници, а богами неки од њих и као четничке војводе.  Наравно да они немају никакве везе са правим четницима, али имају са Удбом… Дража Михаиловић се преврће у гробу, а ликује Вељко Булајић… 

-На Равну гору ја сваке године идем пешке, с Бабине главе. Знам Равну гору од Ваљева, Милановца, Мионице, све… Да ме питате шта је, како је, све знам…- каже Милован Бабић, 50-годишњи „четник“ из Љига, „мртав“ пијан, као рођен за филмове Вељка Булајића, у којима су четници представљени као запуштени, прљави, крезуби и неписмени пијанци (погледајте видео на крају текста – исјечак из документарца Четници, некад и данас, Милана Д. Поповића).

„Четници“ прије пар година на Равној гори

Свако ко иоле познаје историју, зна да су прави четници били господа – припадници елитних јединица српске војске у Балканским и Првом свјетском рату. С обзиром да су били подијељени само по четама, добили су то име. И у Другом свјетском рату у четнике су углавном ишла дјеца из добростојећих фамилија, углавном образованији слој становништва: адвокати, попови, професори, љекари, студенти, мада је, наравно, у сеоским подручјима, било и пуно сељака, за разлику од партизанског покрета у који се углавном регрутовала сиротиња.

Пред Трећим рајхом, Југославија је капитулирала, краљ Петар Други и влада емигрирају у Енглеску, а Драгољуб Михаиловић, у том периоду начелник оперативног одељења Друге армије, не прихвата капитулацију и почиње самостално, герилско ратовање. Народ је масовно кренуо за Дражом, с вјером у Бога и отаџбину.

Њемци су ломили све пред собом. Савезничка прича је пуцала по шавовима. Не би ли се народу повратила нада, четници Драже Михаиловића су, од стране савезника и њихове пропагандне машинерије, глорификовани до неслућених размјера. Дража је незванично проглашен за првог герилца Европе.

Плакат америчког филма „Четници – борбена герила“

-Савезници су чак снимили филм „Четници – борбена герила“ ( у режији Луиса Кинга) у којем је Дражу играо Ерол Флин – прича историчар Бојан Димитријевић. – Да би се савезничка пропаганда, после Техеранске конференције, драматично промијенила у корист КПЈ и Јосипа Броза.

Наш саговорник је и писац Момчило Селић, коме су у партизанима погинула четворица стричева; само му је отац преживио и после рата, у вријеме велике чистке, потписивао пресуде.

-Гријех наших очева је огроман, али он није дошао из неке нарочите зломисли. Већина људи која је била у партизанима, борила се за нешто боље, али нису схватали шта су учинили тим одбацивањем српског националног идентитета; док четници то никада нијесу урадили; они су се држали тог идентитета, и зато су сатанизовани, зато је и измишљен тај четник сс брадурином до кољена, нормално пуној вашки и зарђалим ножем у зубима.

Када је Удба почела да прави вишепартијски систем, формирала је лажне четничке странке! Сјећате се Шешељевих и Вукових четника с почетка 70-тих година, без зуба, пијаних, прљавих, као да их је Вељко Булајић позвао на кастинг за његове филмове. И данас по Србији има таквих четника, и за 50 или 100 евра, можете их наговорити на шта хоћете, па и да пођу у Црну Гору да изврше „државни удар“.

Момчило Селић

-Четници прави су били истријебљени – наставља Селић. – Оно што се борило с пушком, то је углавном било истријебљено. Нешто што је похватано млађих, после рата је робијало и углавном је пуштено под условом да сарађује са Удбом и Контраобавештајном службом.  Покренут је огроман механизам да се направи историја која почиње од нултог дана, од 7. јула 1941. године.

Услиједио је тихи обрачун са свима који не мисле као Тито и Партија, од Равногораца па до Информбироваца када је из КПЈ избачено, побијено или ухапшено 230.000 људи. Неки од њих, као што је Слободан Милошевић на примјер, превазилазили су ту баштину припадања четничкој фамилији, на тај начин што су потпуно прешли на другу страну. Тако да је било пуно људи у Удби и КОС-у, у власти, у државном апарату уопште, који су тамо достигли велике положаје, али по цијену одрицања од својих предака.

Тако данас имамо парадоксалну ситуацију, поготову у Црној Гори, да су дјеца четника из Другог свјетског рата – анационална и атеисти, а дјеца партизана – окренута Богу и српству, четничким пјесмама и симболима.

Бојан Димитријевић

-Равногорске пјесме се нијесу пјевале од 1946. до 1966. године – објашњава др Бојан Димитријевић. – Али, склањањем Александра Ранковића са партијске и политичке сцене, дошло је до неког, условно речено, комунистичког српског национализма. Долази до неартикулисаности његовог испољавања у смислу да се он каналише кроз либералне ставове, кроз књижевност или кроз најпримитивнији облик пјевања четничких пјесама по кафанама. То је, просто, израз једног тренутка који карактерише 70-те и 80-те године прошлог вијека.

Када су почели ратови у Хрватској и БиХ, посткомунистички Срби хватају четничку заставу у руке. И многи политичари су се ставили под ту заставу. А богами и спортисти. „Волео бих да су сви Срби – четници, баш као што су скоро сви Хрвати – усташе! То бих заиста волео, али нажалост то никада неће бити, јер смо јадни и разједињени. Зато није чудно што су нам четири ‘С’ окренута леђима“, говорио је кошаркаш Милан Гуровић.

-У нашем крају, формирали смо четничку бригаду од 1500 људи – прича Јован Симић са Мајевице, редовни посјетилац сабора на Равној гори. – Држали смо читав тузлански фронт на коме је живјело 80 хиљада муслимана. Изгубили смо чак 500 бораца у вишегодишњим борбама са балијама.

Вук Драшковић, партизанско дијете, важио је до скора за вођу савремених четника. На Равној гори, сваке године, 11. маја, у знак сјећања на Дражу  Михаиловића, окупљао је све противнике четничког сина Слободана Милошевића. Последњих година, прече су му посјете Милочеру и Милу Ђукановићу.

-Све знам, од деде, од чукун деде, од свачега! – виче, тетурајући се, „четник“ са почетка приче, наздрављајући боцом шљивовице.

Вељко Булајић је сигурно задовољан, јер се сваког 11. маја његов филм игра уживо. Удба нам је судба…

Љубиша Морачанин

Седмица

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here