ДУГО СМО ЖИВЕЛИ У ЗАБЛУДИ: Србија није била 500 година под Турцима!

Поделите:

Историјски подаци демантују устаљено мишљење у народу да смо били пола века део Отоманског царства, јер је већи део земље био окупиран мање од 350 година Неретко се чује да су Срби под Турцима били 500 година. И то му дође као неупитна истина. Али да ли је заиста тако?

Историјски подаци указују да је заправо само југ Србије, укључујући Косово и Метохију, био непуних пола века под Отоманским царством. На Космету су били 485 година, у источној Србији, испод Зајечара, 482 године.

У осталим деловима Србије нису се задржали дуже од 350 година. Не кажемо да је то мало, далеко било. Него кажемо да је оно изречено на почетку текста једна од највећих српских заблуда и да је то јасно уочљиво на мапи коју вам показујемо. Ту су приказане и остале републике бивше Југославије. И заправо, једино Македонци могу да кажу да су били под Турцима 500 година, јер заиста и јесу.

Продирање у 15. веку
Историчар Миле Бјелајац каже за Курир да се прича о пет векова у народу одомаћила. – Та прича од 500 година је постала предање. Рачуна се да је Србија пала после битке на Косову 1389. године, али се Турци после Косовског боја, наредних 50 година, нису ни појављивали на овом простору јер су били заокупљени Монголима.

Негде од прве половине 15. века почиње полако продирање Турака на овај простор, док су Београд и Смедерево пали тек у 16. веку. Делови Србије који су ослобођени српским устанцима били су под Турцима око 300 година, а најдуже су били Рашка, Косово и Метохија, око 400 година. Нешто мало више, око 450 година, данашња Македонија и некада јужна Србија – објашњава Бјелајац.

Огромне последице

Иако су Турци на српским просторима били далеко мање него што се у народу усталило, они су имали огроман утицај на културу и развој земље. Академик и историчар Василије Крестић каже да њихов утицај никако не треба занемаривати. – Последице владања Турака су огромне. Није случајно што се толико разликујемо од других западних држава. Сигурно да је остављен велики траг – каже Крестић.

ТРАУМЕ РОПСТВА НЕ ПРОЛАЗЕ

Социолог Ратко Божовић каже да су Турци оставили културолошки утицај који је и даље приметан. Пример је и то што често говоримо да нисмо могли да имамо просперитет због тога што смо, како се најчешће каже, под Османлијама били пет векова.

– Нама је увек неко други крив. Турци нас јесу претворили у рају, али ипак смо морали у међувремену то да променимо. Изгледа, то се тешко мења. Кад једном постанеш раја, трауме ропства не пролазе лако, тешко се после постане слободан грађанин. Оно што нам је још остало од Турака јесте да смо за време њихове владавине стално тражили неку рупу у закону. То нам је толико прешло у навику да се и сада ради.

(Извор: Курир)

Поделите:

4 Коментари

  1. Преживели смо окупацију и остали Срби, Славени, за инат исламу, робовласницима ! Наша атмосфера је боља него ова на западу!

  2. Питање је и колико је турска власт била злочиначка? Када упоредимо са оним што се дешавало у католичкој и протестантској Европи – видимо да ту озбиљне разлике нема. Намети су у Турској били мањи, сељаци су имали слободу пресељења, а и Запад је кметове третирао као последњу стоку.

  3. Пад Смедерева није крај српске државе. Одмах по паду формирана је Српска Деспотија под Бранковићима у Срему, да би се даље повлачила на запад и коначно завршила са престоницом у Слав.Пожеги. Тај се крај дуго звао Мала Расија. Дакле – пад Славонске Пожеге ваљало би узети као нестанак српске државе. Иначе, последњи српски деспот био је Хрват – зет Бранковића!

  4. У тексту се на два мјеста каже “пола века”, што је 50 година. Аутор је очито хтио да каже “пола миленијума”. Исправите то.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here