DUGO SMO ŽIVELI U ZABLUDI: Srbija nije bila 500 godina pod Turcima!

Foto: Printskrin Jutjub
Podelite:

Istorijski podaci demantuju ustaljeno mišljenje u narodu da smo bili pola veka deo Otomanskog carstva, jer je veći deo zemlje bio okupiran manje od 350 godina Neretko se čuje da su Srbi pod Turcima bili 500 godina. I to mu dođe kao neupitna istina. Ali da li je zaista tako?

Istorijski podaci ukazuju da je zapravo samo jug Srbije, uključujući Kosovo i Metohiju, bio nepunih pola veka pod Otomanskim carstvom. Na Kosmetu su bili 485 godina, u istočnoj Srbiji, ispod Zaječara, 482 godine.

U ostalim delovima Srbije nisu se zadržali duže od 350 godina. Ne kažemo da je to malo, daleko bilo. Nego kažemo da je ono izrečeno na početku teksta jedna od najvećih srpskih zabluda i da je to jasno uočljivo na mapi koju vam pokazujemo. Tu su prikazane i ostale republike bivše Jugoslavije. I zapravo, jedino Makedonci mogu da kažu da su bili pod Turcima 500 godina, jer zaista i jesu.

Prodiranje u 15. veku
Istoričar Mile Bjelajac kaže za Kurir da se priča o pet vekova u narodu odomaćila. – Ta priča od 500 godina je postala predanje. Računa se da je Srbija pala posle bitke na Kosovu 1389. godine, ali se Turci posle Kosovskog boja, narednih 50 godina, nisu ni pojavljivali na ovom prostoru jer su bili zaokupljeni Mongolima.

Negde od prve polovine 15. veka počinje polako prodiranje Turaka na ovaj prostor, dok su Beograd i Smederevo pali tek u 16. veku. Delovi Srbije koji su oslobođeni srpskim ustancima bili su pod Turcima oko 300 godina, a najduže su bili Raška, Kosovo i Metohija, oko 400 godina. Nešto malo više, oko 450 godina, današnja Makedonija i nekada južna Srbija – objašnjava Bjelajac.

Ogromne posledice

Iako su Turci na srpskim prostorima bili daleko manje nego što se u narodu ustalilo, oni su imali ogroman uticaj na kulturu i razvoj zemlje. Akademik i istoričar Vasilije Krestić kaže da njihov uticaj nikako ne treba zanemarivati. – Posledice vladanja Turaka su ogromne. Nije slučajno što se toliko razlikujemo od drugih zapadnih država. Sigurno da je ostavljen veliki trag – kaže Krestić.

TRAUME ROPSTVA NE PROLAZE

Sociolog Ratko Božović kaže da su Turci ostavili kulturološki uticaj koji je i dalje primetan. Primer je i to što često govorimo da nismo mogli da imamo prosperitet zbog toga što smo, kako se najčešće kaže, pod Osmanlijama bili pet vekova.

– Nama je uvek neko drugi kriv. Turci nas jesu pretvorili u raju, ali ipak smo morali u međuvremenu to da promenimo. Izgleda, to se teško menja. Kad jednom postaneš raja, traume ropstva ne prolaze lako, teško se posle postane slobodan građanin. Ono što nam je još ostalo od Turaka jeste da smo za vreme njihove vladavine stalno tražili neku rupu u zakonu. To nam je toliko prešlo u naviku da se i sada radi.

(Izvor: Kurir)

Podelite:

4 Komentari

  1. Preživeli smo okupaciju i ostali Srbi, Slaveni, za inat islamu, robovlasnicima ! Naša atmosfera je bolja nego ova na zapadu!

  2. Pitanje je i koliko je turska vlast bila zločinačka? Kada uporedimo sa onim što se dešavalo u katoličkoj i protestantskoj Evropi – vidimo da tu ozbiljne razlike nema. Nameti su u Turskoj bili manji, seljaci su imali slobodu preseljenja, a i Zapad je kmetove tretirao kao poslednju stoku.

  3. Pad Smedereva nije kraj srpske države. Odmah po padu formirana je Srpska Despotija pod Brankovićima u Sremu, da bi se dalje povlačila na zapad i konačno završila sa prestonicom u Slav.Požegi. Taj se kraj dugo zvao Mala Rasija. Dakle – pad Slavonske Požege valjalo bi uzeti kao nestanak srpske države. Inače, poslednji srpski despot bio je Hrvat – zet Brankovića!

  4. U tekstu se na dva mjesta kaže “pola veka”, što je 50 godina. Autor je očito htio da kaže “pola milenijuma”. Ispravite to.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here