Duško Bošković: „Doseljavanje“ Slovena na Balkan

Podelite:

Prosto je nevjerovatno koliko neki Srbi imaju potrebu da o Srbima govore najnepovoljnije i najgore stvari po nas, a da ih niko na to ne tjera. Čak ne vidim ni da su dobili neku paru ili povoljnost za tu svoju ulogu kao kontrauslugu Zaista je za psihijatrijsko posmatranje taj neki unutrašnji poriv kod tih ljudi da obavezno daju najmanje jedan autogol svom narodu.
Primjera za ovaj manir ima više, ali ću se ja zadržati na samo tri i na očigledan način vam to prikazati.

Uvod

Ovu kartu nisu crtali Srbi, nego naši neprijatelji koji nas proganjaju vijekovima, pa je za očekivati da su nam sigurno na karti smanjili našu teritoriju, ali je za priču ipak dovoljno što su nas uopšte spomenuli na ovoj karti za period 481.-768. godine. Jer taj period počinje godinom prije famozne laži da smo se doselili na Balkan. Karta ova govori da smo ovđe gđe jesmo prije nego što smo „došli“.
A možda je ipak tačno da su se Slaveni doselili na Balkan, pa kada su stigli sreli su nas Srbe.
Laž je i da smo se doselili na Balkan, jer u ono doba Balkan se uopšte tako nije zvao. Zvali smo ga HLM, tj. Hum. I dan danas za manje uzvišenje na zemlji kažemo humka, a jedno brdo u Sarajevu se i dan danas naziva Hum. Nisu stigli to brdo da preimenuju u Balkan.
Slijedeća laž koju ti neki Srbi stalno ističu je da Srbi nisu imali slovo „h“, a mi ovu našu teritoriju nazivali Hum, pa su i drugi narodi preuzeli to ime i zaveli ga u svojim pisanijama kao Helm, Holm i sl. (Stok-holm je očigledno dobio bazirano na našem humu).
Primjeri
A sada tri primjera tipičnih autogolova:
1. Niko nije bio po ušima pisce ove skripte koja se bavi izgradnjom brvnara i sličnih objekata da govore o nekakvom doseljavanju, a oni se opet uhvatili da o tome pametuju. Skripta bi bila jako dobra i bez te famozne rečenice o selidbi, ali eto ti neki Srbi stalno imaju poriv da kopaju rupu nama svima ispod nogu da u nju upadnemo, i oni koji kopaju i mi kojima nije do upadanja. Čudno je da nikada ovi mudraci ne kažu koje je to starobalkansko stanovništvo i kojim je jezikom govorilo.

2. Nije svaki sajt pisam azbukom srbski, kao što mnogi pomisle čim vide azbučno pismo. Internet stranica „Srbi u BiH“ koja se hvali da je jedini takve vrste u BiH, a nije, i koji se bavi brigom o Srbima sa ove naše strane Drine ima tipičan autogolski naziv. Naziv „Srbi u BiH“ jasno upućuje da smo se mi Srbi uvalili u BiH, iako smo stariji od pojma „Bosna i Hercegovina“. Ispada da smo uljezi na ovom prostoru. Da sajt želi dobro Srbima nazvao bi se „Srbi iz BiH“, kako sam im svojevremeno predlagao. Ovo je tipičan primjer kako se samo jednim pogrešnim nazivom može devalvirati sav ogroman trud uložen u sadržaj internet stranice. Uzaludna im je sva pisanija, kada tvrde da smo došljaci u BiH.

3. Zašto je autoru internet stranice koja se bavi planinama bilo potrebno da se dohvata istorije i nekakvog doseljavanja kojeg je nemoguće naučno dokazati da se desilo, a lakše je dokazati da se nije desilo, je samo njemu jasno.

Zaključak

Ne može danas pošten čovjek ni da otvori keks na miru, a da se ne nasekira, jer će na pakovanju neko da napiše kako smo se mi doselili na Balkan, gđe smo se sreli sa tim keksom prvi puta. Širenje ove opasne dogme o našem doseljavanju ima za cilj ono što se nama Srbima dešava vijekovima. Razne nacije, uglavnom iste, kroz istoriju nas stalno izbacuju sa ovih naših terena i teže da prebace preko Drine u Srbiju. Ne znam zašto baš u Srbiju, jer se mi po pričama nismo doselili iz Srbije, nego sa sjevera, bar tako pišu na uputstvima za šampone i na deklaracijama po kutijama od cipela, kao i na uputstvima na vrećama ljepila, kako se lijepe keramičke pločice za vanjsku montažu.
Valjda nas nesrbijanske Srbe trebaju vratiti nazad na sjever odakle smo došli, a ne da nas svakog rata tjeraju u Srbiju. Jer ni Srbi iz Srbije nisu iz Srbije, nego sa sjevera iz Rusije, na šta i samo ime naroda upućuje. Jer ime „Srbin“ kada se sa latinice prevede na ćirilicu znači „Rus“.
Ja sam lično poslao mejlove svim akterima ove priče sa negodovanjem povodom njihovih tvrdnji o doseljavanju, ali nisam stekao dojam da su shvatili kakvu štetu čine svima nama, pa neka se sada ne ljute što su ponovo na tapetu, jer je ovo ozbiljan problem koji ne bi smio da se ponavlja, ako mislimo sebi dobro.
U stvari svi koji pričaju da smo se doselili su u stvari bili ti koji su došli u naše kuće, pa je vrijeme da više odu tamo odakle su došli, a nas koji smo ovde odvajkada, da ostave na miru.

Duško Bošković za Vidovdan

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here