Енглези на превару киднаповали ђенерала Дражу

Поделите:

Историчар Радован Kалабић изјавио је да га уопште не изненађује негативно реаговање Амбасаде Велике Британије у БиХ поводом обиљежавања 73 године од хапшења Драже Михаиловића након Другог свјетског рата које је у Вишеграду организовао Равногорски покрет, с обзиром на то да се однедавно зна срамна улога Енглеза у киднаповању ђенерала.

“Нимало ме не изненађују реакције британског амбасадора будући да су прошле године /у САД/ обелодањени тајни документи, претече данашње ЦИА, о хватању ђенерала Драже Михаиловића који говоре да су га на превару киднаповали Енглези у време док је био тешко оболео од пегавог тифуса”, рекао је Kалабић Срни.

Напомињући да то говоре објелодањена тајна документа од 31. јуна 1946. године, Kалабић је додао да су Енглези предали ђенерала Михаиловића у руке његовом највећем ратном ривалу под изговором да га воде на лијечење.

“Тако да је њихова улога у сламању покрета првог Хитлеровог противника у Европи, како најновији документи говоре, била и остала срамна”, рекао је Kалабић.

Он је додао да га нимало не чуди да таква реаговања Велике Британије долазе на свако одавање поште ђенералу Михаиловићу – антифашисти и антинацисти који је стајао на челу покрета отпора у чијем саставу нису били само Срби, већ и велики број Словенаца, муслимана и Хрвата.

“То служи, пре свега, Британцима на част. А, мислим да српски народ треба да одаје дужну пошту ђенералу Михаиловићу који је светло име српске историје, те да се на његовој злој судбини преломила цела зла судбина српског народа у току Другог светског рата”, навео је Kалабић, који је поздравио јучерашње окупљање у Вишеграду и полагање вијенца ђенералу Михиловићу.

Kалабић је рекао да га донекле изненађује став дипломатских представника САД у Сарајеву, будући да је амерички предсједник Хари Труман постхумно 1948. године одликовао Михаиловића највећим савезничким одликовањем за немјерљив допринос савезничкој ствари.

Он је подсјетио да су Американци тај орден уручили Дражиној кћерки Гордани, те да се тај орден чува у Патријаршији Српске православне цркве /СПЦ/.

Kалабић је рекао да је изненађен реаговањем Амбасаде САД још више због тога што је прошле године у САД скинута тајност са документа који говори о срамној улози Британије, односно Енглеза прије свега, у сламању четничког покрета и хватању ђенерала Драже Михаиловића.

Он је додао да га уопште не изненађују реаговања бошњачких политичара.

Равногорски покрет Вишеград организовао је јуче том граду парастос и полагање цвијећа на споменик четником команданту, генералу Југословенске војске у отаџбини Дражи Михаиловићу, поводом 73 године од његовог хапшења након Другог свјетског рата у околини Вишеграда.

Радован Калабић

Инфосрпска

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here