Evgenij Vasilev – bugarski vitez kojeg Srbi ne smeju da zaborave

Podelite:
Kao što su velike i umne glave kazale, danas u ovom nejunačkom vremenu opšte okupacije potpuno je nezamislivo da neko pogine u dvoboju, u borbi za ruku voljene žene.

Zgražavanje “običnog” sveta javlja se i kada neko da svoj život za ideju ili veru, posebno ako se to dogodi stotinama ili hiljadama kilometara od svog ognjišta. Čitajući nedavno spisak stranih i palih Dobrovoljaca Otadžbinskih ratova, u moru Rusa, Grka, ponekog Rumuna pojavi se i ime ovog Bugarina iz herojske porodice Vasilev.

Rezultat slika za Evgenij Vasilev

Evgenij Vasilev,Sofija 1973. – Ozren 10.9.1995.

Evgenij je pristupio Vojsci Republike Srpske tokom 1993. godine, raspoređen je u junačku 4tu Ozrensku brigadu koja branila Vozuću i južne padine Ozrena. Ova brigada uz pomoć ostalih Ozrenskih jedinica vodila je od 1992 teške borbe protiv čak dva muslimanska korpusa 2.iz Tuzle i 3.iz Zenice. Svakodnevne teške borbe i čuvanje Nemanjićkih manastira proslavili su ovu brigadu. Posebno teška godina je bila 1995,u leto usled žestokih ofanziva,Armije BiH, NATO sve linije VRS bile su na udaru.

Pomoć u municiji, opremi i popuni jedinica na Ozrenu izostala je. Prilikom jednog NATO udara Evgenij biva ranjen, međutim odbija naređenje svog komandanta da napusti liniju i ode na lečenje. Tako ranjen dočekao je i zoru 10.septembra 1995. Toga jutra u 5.časova dva muslimanska korpusa krenuše u po ko zna koju ofanzivu na Vozuću i Ozren. Dva korpusa na dve lake pešadijske brigade,odnos snaga 16:1, na Vozuću jurišaju Mudžahedini iz Arabije, Tunisa, Sudana, Maroka, Irana… i baš oni kod Lozne zarobljavaju Evgenija. Kod Zavidovića, posle strahovitog mučenja,su mu odsekli glavu.

1996.g Evgenij je odlikovan medaljom za hrabrost, godinu dana kasnije njegovo telo prebačeno je u Sofiju uz najveće državne počasti, ispraćaju posmrtnih ostataka prisustvovao je počasni vod VRS. Telo ovog viteza došao je da primi njegov rođeni brat, Aleksandar Vasilev, koga je ugostila Predsednica RS Biljana Plavšić. Aleksandar Vasilev je pošao stazama svoga brata dve godine kasnije, 1999. borio se kao Dobrovoljac na Kosovu i Metohiji gde je tri puta ranjavan…

Slava Bugarskom vitezu!

Magacin

Podelite:

3 Komentari

  1. Heroj. Plavšićka nije dostojna ovog velikog čoveka. Bacila je ljagu na sve borce i buduća pokolenja svojim lažnim svedočenjem prihvatanjem krivice za nešto što je CNN izmislio. Plavšićka je sramota za Srpski narod.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here