Фехим Мусакадић велики српски херој!

Поделите:

Овај српски јунак кога видите на слици скроз лево зове се Фехим Мусакадић, српски добровољац у Првом светском рату и официр Српске војске који је за јунаштво одликован највећим ратним орденом Краљевине Србије, Карађорђевом звездом са мачевима.

Поред њега на слици седе и мајор Југословенске војске Захарије Остојић, непознати и извесни Радуновић. Слика је настала у зиму 1942/43, негде у источној Босни.

Овај рођени Сарајлија Фехим Мусакадић је из Првог светског рата изашао као један од највећих српских јунака. Након рата се вратио у свој родни град и постао начелник жандармерије у Сарајеву. Био је и члан главног одбора Српско-муслиманског просвјетно-културног друштва ”Гајрет”, које се борило за учвршћивање свести муслимана у Аустроугарској и њиховој припадности српском националном корпусу и културном моделу.

Чим је избио Други светски рат, Мусакадић се повезао са својим ратним другом са Цера и Солунског фронта пуковником Драгољубом ”Дражом” Михаиловићем, који га распоређује у Источну Босну, у штаб војводе Петра Баћовића како би радио на органозовању борбе против окупатора. Касније током рата одлази у Херцеговину, где у Коњицу оснива чувени Коњички муслимански четнички батаљон.

Заробљен је и стрељан од стране партизана Јосипа Броза Тита 1943. године у Странама код Улога (данас општина Калиновик).

Фехим Мусакадић је био човек који је искрено живео за Српство, њему служио, њиме се поносио и, напослетку, за њега дао и свој живот. Један од преживелих четника који је успео да умакне са стрељања у коме је убијен Мусакадић, касније је сведочио да је Мусакадић, пред саму смрт, гледајући митраљезима у очи узвикнуо: “Живео Краљ, живео Дража, доле Тито!“

Слава српском јунаку Фехиму Мусакадићу за кога сигурно 98% Срба никада није чуло! Не смемо да заборавимо своје јунаке и људе који би могли да буду прави пример у будућим односима између муслимана и Православаца, нарочито у Рашкој и БиХ.

Фејсбук страница: Историја Срба

Поделите:

1 коментар

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here