Fehim Musakadić veliki srpski heroj!

Podelite:

Ovaj srpski junak koga vidite na slici skroz levo zove se Fehim Musakadić, srpski dobrovoljac u Prvom svetskom ratu i oficir Srpske vojske koji je za junaštvo odlikovan najvećim ratnim ordenom Kraljevine Srbije, Karađorđevom zvezdom sa mačevima.

Pored njega na slici sede i major Jugoslovenske vojske Zaharije Ostojić, nepoznati i izvesni Radunović. Slika je nastala u zimu 1942/43, negde u istočnoj Bosni.

Ovaj rođeni Sarajlija Fehim Musakadić je iz Prvog svetskog rata izašao kao jedan od najvećih srpskih junaka. Nakon rata se vratio u svoj rodni grad i postao načelnik žandarmerije u Sarajevu. Bio je i član glavnog odbora Srpsko-muslimanskog prosvjetno-kulturnog društva ”Gajret”, koje se borilo za učvršćivanje svesti muslimana u Austrougarskoj i njihovoj pripadnosti srpskom nacionalnom korpusu i kulturnom modelu.

Čim je izbio Drugi svetski rat, Musakadić se povezao sa svojim ratnim drugom sa Cera i Solunskog fronta pukovnikom Dragoljubom ”Dražom” Mihailovićem, koji ga raspoređuje u Istočnu Bosnu, u štab vojvode Petra Baćovića kako bi radio na organozovanju borbe protiv okupatora. Kasnije tokom rata odlazi u Hercegovinu, gde u Konjicu osniva čuveni Konjički muslimanski četnički bataljon.

Zarobljen je i streljan od strane partizana Josipa Broza Tita 1943. godine u Stranama kod Uloga (danas opština Kalinovik).

Fehim Musakadić je bio čovek koji je iskreno živeo za Srpstvo, njemu služio, njime se ponosio i, naposletku, za njega dao i svoj život. Jedan od preživelih četnika koji je uspeo da umakne sa streljanja u kome je ubijen Musakadić, kasnije je svedočio da je Musakadić, pred samu smrt, gledajući mitraljezima u oči uzviknuo: “Živeo Kralj, živeo Draža, dole Tito!“

Slava srpskom junaku Fehimu Musakadiću za koga sigurno 98% Srba nikada nije čulo! Ne smemo da zaboravimo svoje junake i ljude koji bi mogli da budu pravi primer u budućim odnosima između muslimana i Pravoslavaca, naročito u Raškoj i BiH.

Fejsbuk stranica: Istorija Srba

Podelite:

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here