Филм “Лепа села лепо горе” снимљен по истинитом догађају!

Поделите:

Нажалост, широј јавности је мало познато да је филм “Лепа села лепо горе” снимљен по истинитом догађају. Наиме, на ушћу Лима у Дрину код Вишеграда септембра 1992. године 7 српских војника било је 9 дана окружено у 97 метара дугом тунелу Бродар.
Тог септембра 1992. године 7 војника Треће чете Дринског батаљона чувало је мост испред тунела, пазећи да муслиманске јединице не пређу на десну обалу Дрине. После неколико дана цели кањон је горео. Јединица се повукла у тунел и тако нашла у клопци, заробљена са обе стране, без могућности да изађе из истог. Тако су провели девет дана, под бомбама и сталним нападима муслиманских снага. Милован Лучић и Владан Гавриловић умрли су у тунелу због рана добијених гелером, тешко рањени Новак Арсић убио се пуцњем у слепоочницу, док је Стеван Панић настрадао од кише метака којим су их муслиманске јединице свакодневно засипале.
Тројица српских јунака Михајло Шимшић, Слађан Симић и Станко Мећашев су после губитка другова одлучили да изађу из тунела и веровали или не неким чудом су преживели.

 

Српскаисторија

Поделите:

1 коментар

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here