Финансијер терористичке ОВК гради хидроцентрале по Црној Гори

Поделите:

Подгорица-Фљорин Краснићи,  политичар и главни лик „Бруклинске везе“ – филма о наоружавању ОВК, гради две мале хидроелектране у општини Плав, пишу подгоричке „Вијести“. У токu je потписивање петиције против градње ових електрана, јер им наводно угрожавају доток питке воде.

Некадашњи посланик покрета „Самоопредељење“ Фљорин Краснићи, познат по томе што је у неколико наврата позивао Хашима Тачија на физички обрачун, гради две мале хидроелектране на Ђуричкој реци у општини Плав, уз прилично озбиљан отпор локалног становништва, које сматра да се на тај начин угрожава доток питке воде.

 

Краснићи је, како пишу Вијести, власник хотела Двори Балшића у Улцињу, где се и налази седиште његове компаније „Плава хидро пауер“ (Plava Hydro Power).

Градња ових хидроелектрана праћена је отпором становништва општине Плав, па је 651 особа потписала петицију којом су тражили да се иницијатива заустави, али су се општински органи оглушили на овај захтев.

После неуспеха прве иницијативе, одборник Албанске алтернативе Ибер Хоти покренуо је нову акцију и затражио од општине Плав да одлуку промени.

Звезда Бруклинске везе

Краснићи је постао познат 2005. године када је амерички Пи-Би-Ес снимио документарац „Бруклинска веза“ који говори о начину сакупљања новца за финансирање ОВК.

Према сопственим тврдњама, Краснићи је у серији акција у САД успео да сакупи чак 30 милиона долара за наоружавање ОВК током деведесетих.

 

За тај новац легално је куповао оружје у продавницама широм Америке и затим га пребацивао на Косово.

У филму „Бруклинкска веза“ се појављују и Весли Кларк и Ричард Холбрук, који су једном приликом присуствовали донаторској вечери, намењеној прикупљању новца за финансирање ОВК.

Краснићи је у процесу лобирања моћних политичара у Америци, заједно са другим члановима албанских удружења, сакупљао новац и за неуспешну председничку кампању Веслија Кларка.

Косовске власти га терете да је са неколицином посланика Самоопредељења физични напао посланика Демократске партије Косова Бекима Хаџијуа.

Био је посланик покрета Самоопредељење, али је 2014. године напустио политику и вратио се грађевинском послу, који је покренуо у Бруклину, а затим проширио на Косово и Црну Гору.

 

 

 

РТС/Вијести

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here