Фотографија која боли: Леш дечака гори поред упаљеног џипа, официри пролазе на добар дан

Поделите:

Нестварна фотографија пред вама настала је на Тенирсовом тргу у Антверпену након немачког ракетног напада са велике удаљености

Рат доноси смрт. У рату, смрт је дословно свуда, на сваком кораку, где год да се окренете. Човек је у рату окружен смрћу, а када је човек окружен смрћу и када смрт постане нешто сасвим нормално и уобичајено, човек постаје потпуно неосетљив на смрт.

То је једино објашњење овог ноншалантног понашања британских официра и војника на призор мртвог дечака чије тело гори поред запаљеног џипа. Понашају се као да се то њих нимало не тиче, и у праву, заиста их се не тиче јер су исто то током претходних пет година видели безброј пута.

Kажемо пет година јер је фотографија настала 27. новембра 1944. године на Тенирсовом тргу у белгијском граду Антверпену; у том тренутку, Уједињено Kраљевство је у рату са Трећим рајхом било већ пола деценије.

Саме околности догађаја су можда једнако невероватне.

Наиме, Немци су балистичким пројектилом В-2 са велике удаљености и без икакве представе где ће ракета тачно да падне, ракетирали овај антверпенски трг баш у тренутку у коме је британски војни конвој прелазио преко њега, усмртивши 126 људи од чега 26 војника.

Telegraf

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here