Градина на Јелици – Безимени град

Поделите:

На јеличком вису и простору од 22 хектара било је подигнуто чак пет храмова, уз низ световних грађевина, кућа магацина и радионица. Пет цркава, четири зидане гробнице, стотину појединачних гробова и остаци војне и народне архитектуре сведоче не само о ромејској, већ и о германској популацији.

Натпис на латинском указује даједна базилика потиче с краја 4. или из прве половине 5. века, а неопходно је истаћи и постојање крстионице у једној од базилика. Тако се наговештава да је град непознатог имена могао бити и седиште епископије.

Град на Јелици био је основан у 6. веку, највероватније за време владе цара Јустинијана, поставши центар свог региона, можда у већој мери него што је Чачак данас.

Настанак: Основан у 6. веку, највероватније за време владавине цара Јустинијана.
Нестанак: Најкасније почетком 9. века
Нови живот: Прва позната интересовања за остатке на путу Чачак – Драгачево потичу из 1843. године, а две године касније обишао их је др Јанко Шафарик и сачинио мањи извештај.
Како га посетити: Налази се десетак километара југозападно од Чачка, али још није претворен у археолошки парк.

ImageМеђу првим налазиштима је у Србији која су побудила интересовања истраживача старина, а прва позната интересовања за остатке на путу Чачак – Драгачево потичу из 1843. године када је писар Среза драгачевског Сретен Протић сачинио препис једног рисмког натписа са Градине посвећеног богињи Дијани.

Бедеме града су ојачавале куле, а у град се улазило кроз најмање две капијеКрајем 6. или почетком 7. века град је спаљен у силовитом пожару који је, вероватно, последица аварских напада.

– Занимљиво је да је после кратког времена спаљени град поново насељен. Нова популација, која је углавном користила грнчарију израђену на начин типичан за Словене, боравила је у њему приближно до преласка из 8. у 9. век и најдаље почетком 9. века у њему се прекида живот – каже професор др Михаило Милинковић, који већ скоро 30 година води истраживања на овом локалитету.

Безимени рановизантијски град би после година истраживања требало да буде претворен у археолошки парк.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here