Гроф Дракула помогао Хиландару и спасио га од султановог харача

Поделите:

Бивша султанија Мара Бранковић помогла је Хиландару тако што је убедила војводу Влада Цепеша, званог Дракула да преузме ктиторство над манастиром.

Гроф Дракула можда није био толико страшан колико су људи мислили. О томе сведочи и списак дародаваца манастира Хиландар на Светој Гори, међу којима је и Дракула!

Он је једно време имао ктиторство над манастиром и обезбедио је значајне повластице за Хиландар.

Улога покровитеља и ктитора манастира је била велика, посебно у време турске владавине. У име своје породице, бивша султанија Мара Бранковић помогла је Хиландару тако што је убедила војводу Влада Цепеша, званог Дракула (1456-1462; 1476) да преузме ктиторство над манастиром.

Покровитељство влашких војвода успело је да обезбеди значајне повластице за Хиландар. Тако је, на изричиту молбу влашког војводе Басараба III млађег Цепелуша (1474-1481), турски султан Бајазит (1481-1512) ослободио плаћања харача шест највећих хиландарских метоха.

Мара Бранковић није имала велики утицај на свог мужа, султана Мурата II, али јесте на његовог сина Мехмеда II Освајача, који је њу сматрао другом мајком.

По доласку на престо, отпустио ју је из харема, вратио јој мираз и дао неке територије на управу. Настанила се на Халкидиу, близу Свете Горе, бавила се дипломатијом у српску користи и велики део имања разделила својим кметовима. По њој, читава једна област близу Солуна назива се Каламарија (Добра Марија).

ИЗВОР: Телеграф
Поделите:

4 Коментари

  • Хехе, ево га бивши “др” – као да је од Нушића избего. Луне, пусти Даничицу, кад ћеш ТИ да вратиш стан и вратиш се одакле си дошао? (Који пут је ово да те питам? :))

 1. Nije Marija Branković otpuštena iz harema već isterana jer je špijunirala za odmetnute Balkanske knezove..
  Srpska Mata Hari je oterana praktično i za malo je nisu ubili Bajazidovi ljudi iz starog establišmenta kojeg je smenio Sulejman.
  Naime odavala je vojne kampanje koje je vodio Bajazid i slala poruke knezovima pre nego ovi krenu u pohod..
  Tako je jednom prilikom upada turske vojske u Transilvaniju zatečen stravičan prizor..
  Na hiljade i hiljade rumuna seljaka nabijeni na kolac koji kukaju i prenemažu se..
  Poruka vlada Cepeša Bajazidu da ne prilazi u Rumuniju..

 2. Da se slični masakri nebi događali Sulejman je ukinuo poreze Hilandaru jer je preko Hilandara Marija slala poruke Čaboderima Vlada Cepeša..
  Sulejmanu je trebao narod koji će plaćati poreze a ne pusta teritorija izmasakrirna od protivnika Imperije koji su kao pobesneli vukovi kidali vitalno tkivo sirotinje raje..

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here