Хиландарски медицински кодекс

Поделите:

Хиландарски медицински кодекс је средњовековни рукопис у којем су сабрани списи европске медицинске науке, а који је 1952. године у библиотеци манастира Хиландар открио Ђорђе Радојичић. Претпоставља се да је Хиландарски медицински кодекс настао у 15. или почетком 16. века, мада су поједини списи знатно старији. Аутор дела није утврђен. Сматра се да их је било више.
Медицински списи препоручивали су лекару да прво разговара са пацијентом, а и да буде пажљив према њему и његовим ближњима. Важно је да пре прегледа из болесникових уста чује о његовим животним навикама, исхрани, спавању, простору у коме живи, колико и како ради, да ли је већ узимао неке лекове. “Буди весео и прибран, поручује се лекару, не буди похлепан на награду, немој пожудно гледати болесникову жену или кћер.”

Најосновнији начини да средњовековни лекар постави дијагнозу били су испитивање мокраће и опипавање пулса. Два поглавља „Хиландарског кодекса“ посвећена су овом проблему о њиховом изгледу, начину на који се прегледају и о болестима на које ове неправилности могу да укажу.

Након што је лекар утврдио дијагнозу долази до прописивања лека. Неке од рецептура данас више подсећају на делове неких бајки или тајних формула. Има ту и вучјег меса за душевно оболеле, гавранових јаја за епилептичаре, измета од козе, крви од вепра, рога од јелена, нарочите врсте дрвета из кога цури балсам, лековита црна земља из Индије, за коју неки причају да се вади с дна језера званог Содома и Гомора, смрдећег зеља које што више смрди то је боље. Друге ћемо препознати као старе знанце, алоју, мајчину душицу, босиљак.

Извор Фејсбук страница Историја Срба

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here