Хиландарски спис из 14-15 века у коме се Срби називају Тривалима

Поделите:

Према званичној историјској науци Трибали су племе чија историја почиње на прелазу из бронзаног у гвоздено доба, оријентационо око 1300. године п.н.е. Према Херодоту, територија на којој су живели (у петом веку пре Христа) налази се западно од реке Искар у Бугарској. Трибали су насељавали област српског Подунавља, комплетно Поморавље, доњу Посавину, део Колубаре, источну Србију, северозападну Бугарску и на југу све до Скопља.

Појам Трибали се често сусреће у радовима византијских и других европских аутора Средњег века, и искључиво се односи на Србе. Никита Хонијат (1155-1215) у својој историји о владавини цара Јована Комнина наводи следеће: “…Кратко након тога, водио је поход против народа Трибала (који се такође могу називати и Србима)… . Затим, Димитрос Халконкодилис (1423-1511), пишући о хришћанском племићу који је примио Ислам, каже: “…Тај Махмуд, син Михајла, је Трибал, што значи Србин, по својој мајци и Грк по свом оцу. И Мехмед II освајач помиње Трибалију у својим описима пљачкања Србије. Описујући Косовски бој, византијски историчар из 15-ог века, Лаоник Халкокондил, цара Лазара назива архонтом Трибала. Такође је и Србе идентификовао са Илирима, a за цара Душана каже да је хтео да створи “европску империју народа Илирског“.

На Трибале подсећају и многи хидроними и топоними:

 • Трибан – село у околини Бенковца
 • Трибија – заселак у височком крају у Босни
 • Трибал – село у цриквеничком крају
 • Травунија (Херцеговина) -дуго је у записима називана Тривалијом

 

Овде ћу представити још један средњовековни документ у ком се Срби називају Трибалима, тј. Тривалима. Ради се о житију Светог АхилијаЖитије и Служба Светог Ахилија налазе се у хиландарском рукопису бр. 230, који је с краја 14-тог или почетка 15-тог века. Комплетан текст овог житија на старословенском језику, налази се у раду бугарске историчарке Клементине Иванове (наслов оригинала ‘Вьзапя вам те отче Ахилиена архиереите украса ). Она је прва открила овај текст и представила га широј јавности. У том тексту између осталог пише:Ови Трибали се, дакле, сопственим језиком називају Србима.“

Поменути цитат се налази на листу бр. 98 оригиналног рукописа и приказан је на страници 168. рада Клементине Иванове (комплетан рад можете преузети на сајту Народне библиотеке Србијеhttps://www.nb.rs/publications/publication.php?id=4362).

Свети Ахилије је рођен у Кападокији, година рођења је непозната, а зна се да се упокојио око 330. године нове ере (убијен је на Моравици). Учествовао је на Првом Васељенском сабору 325. године, као епископ Ларисе. Из текста се може видети да је Свети Ахилије проповедао хришћанство (борио се за праву веру) међу Тривалима (Србима) и отклањао јеретичке заблуде које су се почеле множити, да би на крају због тога и био убијен:

Борба против јеретика се односи на борбу против јереси Навата Трапезонтског, која се почели ширити и међу Тривалима.

Ко је Нават Трапезонтски? То би могао да буде Наватиан Римски (назива га Трапезонтски јер највероватније потиче из малоазијског града Трапезонта). Наватиан се 251. гдине н.е. противио избору папе Корнелијуса, сматрајући га превише либералним. Главни сукоб је настао у вези става према хришћанима који нису успели да одрже веру упркос прогонима, тј. да њима не треба дозволити могућност покајања и повратка  у заједницу. Наватиан се проглашава за римског бискупа, исте године бива  изопштен из цркве и проглашен за јеретика. Са својим присталицама оснива цвркву, која је опстала до краја четвртог века.

Тврдња из житија Светог Ахилија није усамљена. О постојању Срба у Подунављу почетком петог века, доказује активност Никете (Nicetos) у Ремезијани (данас Бела Паланка), око 400. године. Западни извори наводе да је покрштавао Ските, Готе, Дачане и Хуне, а нарочит успех му је покрштавање Беса из Родопа. Написао је, осим неких догматско-историјских драгоцених дела, и познату химну Te Deum laudamus. Шта је Никета радио међу Србима  сведочи текст енциклопедије Британике (део 7. стр. 322, издање из 1776. године): “Никета из Ремезијане (рани V век), грчки епископ, теолог и композитор литургијских стихова, чији су мисионарска активност и писање резултовали христијанизацијом српских словенских региона…“

Верујем да се у архивима Српске православне цркве налази још много докумената који потврђују строседелаштво Срба на овим просторима.

ИЗВОР:  СРПСКА ИСТОРИЈА

Аутор Дражен Живковић

Поделите:

5 Коментари

 1. Tribali su kifuti a ne srbi……
  to ti je neki hibrid grka i jevreja…..
  postojali su u vreme expanzije judeo farisejske sekte na zapad u vreme Alexandra Makedonskog i njegove odbrane Evrope…..
  prvi napad od strane Kserksa velikog Persijskog vladara se odigrao ispod zidina drevnog Amphipolisa i on je odbijen pa je Aleksandar krenuo u kontra napad potiskujuci Persijance duboko u Aziju…..
  istorija to tumaci kao velika osvajanja Alexandra Makedonskog a u sustini to je samo bio grandiozni kontra napad,velika samoodbrana..

 2. dok se probijao sa vojskom kroz Aziju iza ledja su ostajali ti hibridi,polu polu nacije iz Kserksove podanicke imperije naseljavali zapad i davali sebi imena na mestima gde ih je sustigao Alexandrov mac….
  Tribali su interkonekcija grka i jevreja,bili su legionari u Kserksovoj vojsci a bice da su prvi pali pod zidinama Amphipolisa pa prema tome i prvi prihvatili Evropsku kulturu kao svoju ali pod sasvim drugim pravilima…

 3. Amphipolis je u vreme Alexsndra bio centar sveta i Evrope tog vremena pa su mnogi narodi i polunarodi poput Tribala(judeo kifuta) pokusavali sklopiti nekakav savez ili pakt da sruse vlast Amphipolisa…..
  u to vreme Atinski polis je bio neprijatelj Alexandru pa je Kserks osvojivsi Atinu napravio pakt sa njima udruzivsi se na zajednickog neprijatelja Alexandra Makedonskog i njegovog oca Filipa..
  verovatno su i Tribali kao Atinsko kifutske sluge Azijatsko- jevrejskog porekla zajedno sa Kserksom napali na Alexandrovu prestonicu Evrope Amphipolis

 4. Evropu nisu osvojili,savez sa Kserksom im je propao,Atina im nije centar vlastele,fariseji su ih se odrekli…..
  kockali su se sa mnogim narodima i ostali kratki rukava……
  ostali su samo u nekakvim istorijskim spisima kao deo istorijsko ime i rasejani po svetu kao pepeo kojeg nosi vetar a sa srbima nikad nisu imali nikakve veze jer ne pripadaju narodu sa kojim nikakve genetske veze ni su imali ni ce imati..

 5. Evropa se kroz celu svoju istoriju pokušavala odbraniti od raznih najezda,osvajanja,prodora naroda sa istoka iz Azije……
  prvi koji se suprotstavio tom procesu je Alexandar Makedonski ali u samoodbrani……
  uspelo mu je i daleko je otišao, do samog centra Azijatske matice Indije……
  međutim dok se on borio i ušao praktično u osinje gnezdo Azije iza leđa su se odigrali mnogi retrogradni procesi na koje on nije mogao da utiče pa se carstvo koje je stvorio u nužnoj samoodbrani relativno brzo raspalo…..Tribali kao i mnoga druga Azijatska plemena nisu uspeli u to vreme osvojiti Evropu ali u kasnijem periodu su se prilagođavali novonastalim situacijama pa se može reći da Kifuti danas uživaju relativno visoko mesto u hijerarhiji starog kontinenta…..
  ima ih po celom Balkanu,Beogradu pa su sebe ugradili i u istorijske spise lažno se predstavljajući kao srbe mada dobro znaju da oni kao starosedeoci kontinenta nikad nisu bili niti to mogu biti kao dođoši,uljezi na ovo tlo istorijskim procesima koji i jesu i nisu išli njima na ruku..

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here