I NOŠNJU SU NAM UKRALI: Zapitajte se zašto srpski četnici i vojvode nose arnautsku nošnju?

Podelite:

Arnauti su u srpskim krajevima sve do sredine 19. veka umesto pantalona nosili fustanele, takozvani balkanski kilt, naboranu suknju do iznad kolena. I dan danas, Toske, Albanci iz južne Albanije smatraju fustanelu svojom nošnjom. Opredeljenje Suliota epirskih arbanaških pravoslavnih plemena ka grčkoj narodnosti dovela je do toga da grčka garda evzona i danas nosi fustanelu.

     Šiptar u Italiji

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Srbi su za razliku od Arbanasa nosili bele pantalone sa crnim gajtanima (takozvani bečvi), kao na sledećoj fotografiji.

Gligor Sokolović kao komita VMRO i učesnik Ilindenskog ustanka. Mnogi Srbi su pre stvaranja srbskog komiteta prilazili u VMRO da bi se borili za slobodu, sve dok nisu Bugari počeli masovni pokolj nad Srbima posle propasti Kruševske republike

 

Nošnja se razlikovala i po kapama. Srbi su nosili ćelapoše ili keče malu, crnu ili belu potkapu na temenu koja se od turskog doba opasivala peškirom, dok su Arnauti nosili beli fes, takozvani skadarski fes.

Srbski četnik (komit) u beloj nošnji. Đorđe Ristić Skopljanče (bele pantalone sa crnim gajtanima)

 

Vremenom Arbanasi koji su živeli izmešani sa Srbima primili su pantalone i keče tako da su srpska i arbanaška nošnja izjednačila na Kosovu i Metohiji i u Makedoniji.

Srpska (porečka) nošnja koja se koristila na Kosovu i Metohiji i Makedoniji. Šiptari je danas svojataju

 

Srpskim četnicima osnovni cilj pri polasku iz Srbije bio je da do opredeljenog mesta dođu bez gubitaka, odnosno da izbegnu bespotrebno sukobljavanje sa turskom vojskom i lokalnim Arnautima.

              Originalna šiptarska nošnja. Ovu nošnju koriste i grčki gardisti

 

Od srpske granice kod Buštranja do Kozjaka, čete su morale da prođu kroz pojas arbanaških sela blizu kojih su bili stacionirani turski žandarmerijski odredi, pa su čenici na tom potezu bili obučeni u nošnju kraja kroz koji su prolazili da ne bi bili uznemiravani i prijavljeni Turcima od lokalnih Arbanasa.

                     Šiptarska kopija srpske narodne nošnje

 

U Skopskoj Crnoj Gori četnici su se preodevali u lokalnu nošnju utapajući se izgledom u seosko stanovništvo što je omogućavalo da se tokom jačih potera uspešno izdaju za seljake. Srpski vojvoda Ilija Lukić Skadarac bio je Srbin iz Vrake, srpske oblasti okoline Skadra i njegovi četnici, takođe Vračani, bili su obučeni u fustanele sa skadarskim fesom, jer su se pod oružjem do Poreča probili izdajući se za bandu kačaka.

Srbsko pleme Mijaci ili Brsjaci. Kapa sa 4S na crnoj galičkoj kapi – prvi čovek levo

 

IZVOR: Istorija Četničkog pokreta 1903-1918. Preuzeto sa: rasen.rs, Nacionalist

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here