Историја с Пештера (11) -Турци су увели тај појам “Бошњак” (2. део)

Поделите:

 

Приликом ослобађања ових простора од Турака 1912. године, велики број муслимана је био мобилисан у турску војску, такозвани башибозлук, у ствари нерегуларну турску војску, сматрајући да бране своја огњишта, да бране своју земљу, што наравно није било тачно, јер је Проглас Краља Петра био јасан и гласан.

Приликом ослобађања Сјенице, Новог Пазара ниједна цивилна жртва није била, чак су и они који су ратовали против српске војске јер се сматрало да су људи мобилисани, можда није својом вољом, овим речима уводи нас историчар Салих Селимовић у други део емисије Турци су увели тај појам –Бошњак, уједно и последњи део серијала.

Потом следе многе чињенице о којима се ређе говори: да је српска војска 1912. постављала страже испред кућа најугледнијих муслимана ради њихове заштите; да је у другом балканском рату, И светском рату, било доста мобилисаних муслимана; ко је Шефхет Халиловић; о споменику изнад села Крстац – симболу заједничке борбе православних и муслимана против заједничког непријатеља; шта је доказ ретке и споре исламизације овог подручја, када је добила замах и када је престала; када је од места где су се каравани сусретали, Сјеница постала варош; како се муслимани односе према такозваном народном календару, односно Савиндану, Ђурђевдану, Петровдану; ко су малисори, клименти, када су дошли на Пештер и по чијој наредби, да ли се, у данашње време, неко изјашњава као Србин муслиманске вероисповести….

Јеромонах Зосим из манастира Сопоћани казује: не само народ православни, већ и муслимански живаљ доста често долази у наш манастир било да би се упознао с лепотом сопоћанског фреско-сликарства, или историјом самог манастира, а многи од њих долазе тражећи молитву и божју помоћ.

У ствари деветнаести век је пресудио ствари, верујте, и бечки рат је такође пресудио јер су се муслимани тада дефинитивно одредили за Турску, да бране турску империју на овим просторима, а хришћани, значи браћа исто, само што су били хришћани, они су се определили на страну Аустрије и касније Русије и настаје тако диференцијација на вјерској основи чије последице данас видимо, врло су погубне и несрећне, закључује историчар и публициста Салих Селимовић.

 

РТВ

 

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here