“Између двије империје” пред очима Ужичана

Поделите:

“Између двије империје”, назив је изложбе из фонда сарајевског Земаљског музеја која је отворена у ужичком Народном музеју. Реч је о делу двогодишњег пројекта “Музејске приче” који је помогла Европска унија преко програма прекограничне сарадње.

На размеђу векова у Босни и Херцеговини сусреле су се и две цивилизације – одлазећа османлијска и тек пристигла аустроугарска. То доба мења и људе у њему, забележио је Франтишек Топич остављајучи око пет хиљада стаклених фото-плоча које се чувају у Земаљском музеју.

“Оне представљају посебну вредност поготово у том етнографском смислу. На овим фотографијама ћете моћи видјети како су изгледали неки стамбени објекти, неки објекти по којима је БИХ препознатљива, како је изгледала сеоска, како градска ношња, јавни простор, култура, спорт, секуларно образовање”, истиче Ернис Шљиво из Земљског музеја у Сарајеву.

Ово је шеста изложба у оквиру “Музејских прича” с обе стране Дрине и наставак седам деценија дуге сарадње два музеја.

“Ми смо успоставили један нови вид сарадње, успоставили смо заједничке изложбе, заједничке манифестације, у оквиру дигитализације успоставили смо мултимедијални водич”, рекла је Славица Стефановић, директорка Народног музеја у Ужицу.

“Најважније што је произашло из овог пројекта је та неформална музејска мрежа ,та сарадња, то поновно зближавање свих институција и свих људи, јер пројекти су једно, то су речи на папиру, а све остало зависи од људи”, истиче Нараша Јовановић, менаџерка пројекта.

Ужичани су Сарајлијама већ представили “4 деценије Спомен комплекса Кадињача” а предстоји пријепољска изложба о Владу Дивцу у сарајевском Олимпијском музеју пише РТС.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here