Извештај Живојина Мишића краљу Александру o Хрватима

Поделите:

„Извештај краљу Александру по повратку из Сплита
(Из белешке секретара Живојина Мишића, г. Милорада Павловића)

„Југословенство није народност, већ идеологија. Југословенство не може да послужи као темељ за изградњу једне реалне државне целине, него је то фиктивна идеја за коју ваља припремити терен и нараштаје који су далеко од схватања једне целине“

„Из свега сто сам чуо и видео ја сам дубоко зажалио сто смо се ми на силу Бога обмањивали некаквом идејом братства и заједнице… Сви они једнако мисле, то је свет за себе, ма са каквим предлогом да се појавиш, ствар је пропала. Ништа се неће моћи учинити. То нису људи на чију се реч можеш ослонити. То је најодвратнија фукара на свету, која се не може зајазити ничим што би јој се понудило.

Ја сам са тим начисто. Двоје нам као неминовно предстоји: потпуно се отцепити од њих, дати им државу, независну самоуправну, па нека ломе главу како знају, а друго је, управо прво, да у земљи заведемо војну управу за двадесет година и да се земља сва баци на привредно и економско подизање, далеко од свих политицких утицаја. Ако то не може, онда се отцепити, дати им њихову државу.

Границе ће бити где их ми повуцемо, а ми ћемо их повуци не онде где наше амбиције избијају на поврсину, него онде где историја и етнографија кажу; где каже језик и обичаји, традиција и најзад где се сам народ по слободној вољи определи, па ће бити и право и Богу драго.

А Италијани? Нека им је са срећом. Нека се они Хрватима усреће. Ја сам дубоко уверен да се ми њима нећемо усрећити… Ти су људи сви одреда, прозирни као чаша, незајажљиви и у толико мери лажни и дволични да сумњам
да на кугли земаљској има већих подлаца, превараната и саможивих људи. Ако ме не послушате, Ваше Височанство, љуто ћете се кајати.

Извештај краљу Александру по повратку из Сплита
(Из белешке секретара Живојина Мишића, г. Милорада Павловића)“

Драган Славнић

Поделите:

1 коментар

  1. СРБИ НЕСТАЈУ И ПРЕКО ЛОШЕ НОРМИРАНОГ ЈЕЗИКА И ТУЂЕГ ПИСМА. Краљ се преварио и своју превару је главом платио. А ми ту превару и данас плаћамо и ко зна колико ћемо је плаћати. Срби су испустили и језик који је један од битних граничника с неким народом. Ми смо поделили свој језик, па сада ни језички не знамо докле досежемо језички. А лингвисти су помогли комунистима да наметнемо сами себи хрватско писмо већински, па данас у свету све оно што се објави на хрватском писму и српском језику улази у хрватску културну баштину. Наши лингвисти и данас инсистирају на лудачкој језичкој норми у којој су нормирана два писма (српско и хрватско) у језику Срба, па тим,е здушно помажемо да се и српски језик и српско писано стваралаштво све брже књижи у хрватско. Српски лингвисти не схватају (или можда баш схватају, али на томе плаћенички раде) да својим нормирањем језика Срба (и даље за један исти, српски народ два писма и два изговора) убрзавају нестајање српског језика. И, на тај начин, српски лингвисти омогућавају скоро преименовање српског језика у хрватски. Хрвати су већ ушли у Европску унију с хрватским језиком и писмом, па постоји велика опасност да за српски језик и српско (ћириличко) писмо тамо неће лако бити места. Европа сигурно неће лако пристати да троши евре на Србе и њихов нормирани језик на два писма и два изговора.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here