Једина држава која је добила име по жени! У историју се уписала 13. Децембра захваљујучи овој дами

Поделите:

Највећи број држава на свету име је добило по именима племена. Ипак, око 25 земаља називе дугује свецима, митским херојима или значајним људима из своје прошлости. А, међу њима, само једној држави “кумовала” је жена!

За почетак, текст се односи на независне земље (дакле, не савезне државе или покрајине неких вежих држава).

Своја имена, државе углавном дугују племенима, етничким групама, али и неким карактеристикама земље, географском положају… Тек око 25 држава назив је добило по некој важној личности, а на тој краткој листи само је једна земља која име дугује жени – и то светитељки!

Света Луција, понегде названа и Санта Луција, мала је острвска држава у Карибима, у централној Америци. Смештена је на самој граници између Карипског мора и Атлантског океана. Обухвата територију површине 617 км² и дом је за нешто више од 165 хиљада становника.

Била је британска колонија, а независност је стекла 22. фебруара 1979. године. Данас је чланица британског Комонвелта и Франкофоније.

Легенда о имену

Ова државица име је добила по римокатоличкој светитељки – Светој Луцији од Сиракузе, а о томе како је до тога дошло постоји занимљива легенда. Наиме, пре доласка Европљана, локална племена која су насељавала острво своју земљу су звали Јоуаналао.

А онда су дошли Европљани – Французи. Према предању, то се догодило баш 13. децембра када се, према према грегоријанском календару, слави празник Свете Луције.

Наиме, реч је била о бродоломницима који су плутали океаном без наде за спас када су, 13. децембра давне 1502. године, коначно угледали копно. Своје спасавање из канџи сигурне смрти у морским дубинама приписали су светитељки и у њену част њеним именом назвали копно на које су се искрцали.

Острво је тако прво потпало под француску власт, али убрзо су стигли и Британци. Ове две државе су се чак 14 пута сукобиле око Санта Луције. Коначно су Британци превладали 1814. и под својом влашћу држали острво наредних 165 година.

Ипак, име је остало, а 13. децембар је у међувремену претворен у најважнији национални празник на острву и тако се и данас слави.

Историјски забавник

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here