Jedinstven slučaj u svetu: Kralj Petar ispunio zavet i podigao spomenik srpskoj seljanki i njenom sinu

Podelite:

Kralj Petar svoje obećanje nija zaboravio. Marinka je pronašao, ali umrlog od hladnoće negdje u planinama Albanije. Priča kaže da se do kraja života nije odvajao od vunenih čarapa majke Makrene, da je na samrti tražio da mu ih obuju i da je u njima umro.

U selu Slovac kod Lajkovca i danas postoji spomenik na kome piše: „Ovaj spomenik podiže Petar Karađorđević Makreni Spasojević, koja leži ovde, i njenom sinu Marinku, koji se večnim snom smiri u gudurama Arbanije“.

Riječ je o jedinstvenom slučaju u svijetu da vladar podigne spomenik običnoj seljanki i njenom sinu.

Kralj Petar je Makrenu sreo tokom povlačenja preko Albanije. Ona je krenula za vojskom kako bi pronašla svog sina jedinca Marinka i dala mu vunene čarape koje je isplela. Ipak, kada je shvatila da neće moći dalje, čarape je dala kralju Petru uz zavjet da pronađe njenog sina.

Kralj Petar svoje obećanje nije zaboravio. Marinka je pronašao, ali umrlog od hladnoće negdje u planinama Albanije. Priča kaže da se do kraja života nije odvajao od vunenih čarapa majke Makrene, da je na samrti tražio da mu ih obuju i da je u njima umro.

Nažalost, na seoskom groblju nema spomenika koji je bio podignut po naredbi kralja Petra, srušen je.

Nedavno, međutim, spomenik Makreni obnovilo je Društvo srpskih domaćina dok ga je lokalno sveštenstvo osveštalo. Namera im je da odaju počast požrtvovanju srpskog naroda, ali i plemenitosti kralja Petra.

Ova neverovatna priča zabeležena je u romanu Milovana Vitezovića „Čarape kralja Petra“.

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here