Јевреји као четници Драже Михајловића

Поделите:
Српских и југословенских Јевреја је било готово у свим четничким јединицама генерала Драгољуба Михаиловића. У његовом главном штабу било је троје Јевреја током већег дела рата: кувар, лекар и везиста.
Највише четника Јевреја (и етничких Пољака) било је у источној Србији у јединицама команданта Крајинског корпуса мајора Велимира Пилетића. Неки од ових Јевреја су успевали да побегну из немачког војног утврђења у Борскиим рудницима, једног од три стратешка најважнија места за нацисте у окупираној Југославији, где су били довођени на робовски рад.
Најпознатији четник међу Јеврејима био је Мика Лехтрест. Пре Другог светског рата имао је чувену радионицу за уникатну израду ципела по мери и продавницу ципела високе моде у Палати Албанија у Београду. Био је четник у добровољачком четничком одреду чувеног војводе Вука (првим специјалним јединицама на свету) у којима се истакао великим јунаштвом током Балканских и Првог светског рата добивши највише српске ордене. То су биле јединице за најтеже задатке у којима је у којима је изгинуло преко 80 процената војника.
Чим су крајем априла 1941. године Немци почели да сакупљају све Јевреје у окупираном Београду, Мика Лехтрест је успео да побегне код Драже на Равну Гору са породицом (женом и сином) као прекаљени српски борац са великим војничким педигреом. Цео рат је провео са четницима, који преживљава. 1945. се са породицом повлачи пред комунистима у Италију. Из Италије као избеглица одлази у Израел 1948. и учествује у стварању ове државе. Био је познат по томе да је у руској цркви Светог Апостола Петра у Тел Авиву сваке године 17. јула организовао православни парастос генералу Михаиловићу. На његовој надгробној плочи на гробљу у Тел Авиву и данас се налазе уклесани Давидова звезда и четничка кокарда.
Данас о спасавању Јевреја од стране четника сведочи и Александар Ајзинберг из Београда, тада дечак, кога су са мајком Гретом Ајзинберг такође спасили четници у источној Србији. Стављање шајкаче са кокардом младом дечаку Александру Ајзинбергу из Београда уз реченицу ”ти си сада краљев војник” био је његов највећи доживљај током рата и највећа част коју је доживео, а коју су њему као дечаку приуштили његови спасиоци.
У чувеном музеју Јад Вашем у Јерусалиму, налази се колекција оригиналних фотографија четника Јевреја у делу музеја који описује начине отпора Јевреја немачком окупатору преузето са фејсбук странице Историја Срба.
Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here