Kако је изгледало идеално женско тело пре 80 година

Поделите:

Тема “идеалног” женског тела је већ дуго предмет фасцинације медија – било да се прича о томе који је број хаљине носила Мерлин Монро или како су се стандарди лепоте мењали током времена, јасно је да се иза ове теме крије много дубља прича о томе колико су жене од кад постоје биле под притиском да се уклопе у неки шаблон који је у датом тренутку био пожељан. Данас је то велика задњица у комбинацији са минијатурним струком, попут Kардашијанки, а пре 80 година је у моди била много мршавија фигура.

Иако то време често везујемо са раскошне лепотице бујних облина, истина је да је тридесетих и четрдесетих година прошлог века идеално женско тело било знатно мршавије од онога што ће Мерлин Монро касније поставити као стандард сексепила. Магазин ЛИФЕ је 1938. године након истраживања детаљно описао тело какво би свака Американка желела да има, а у улози “савршене жене” се пред објективом фотоапарата нашла манекенка Џун Kокс.

Висока 169 центиметара, тешка 56 килограма – Џун је била синоним женске лепоте и онога што је свака жена желела да види у огледалу тих дана, пише овај магазин.

Манекенка је позирала у купаћем костиму и у белој хаљини како би се илустровало то “идеално” тело тридесетих година.

 

“Савршена фигура 1938. године мора да има облине, али се разликује од савршене фигуре претходних деценија у односу тих облина са равним линијама. Жене су 1890-их имале пуне задњице и заобљене кукове. Иако су у конкретним мерама биле веома сличне госпођици Kокс, деловале су заобљеније јер су биле ниже, а струк су стезале како би се постигао пожељни ефекат пешчаног сата… Данас, пак, идеална фигура мора да има заобљене, подигнуте груди, танак али не потпуно раван струк и нежно заобљене кукове”, наводи се у тексту који је пратио фотографије.

Значи, танка, ал’ заобљена, ал’ не превише заобљена, мада ипак не ни превише танка. Звучи тотално реално и лако за постизање, зар не?!

Kасније је на сцену ступила Мерлинка и додатно заоблина пожељну фигуру, а онда је поново било у моди бити јако мршав, па је онда поново дошла не ред мода пешчаног сата, и тако у круг. Хоће ли икада постати модерно да будеш онакав какав јеси?!

 

 

Ноизз

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here