Како је све почело: 26. новембар 1991. у Радио Сребреници Милиција прекинула програм

Поделите:

Доносимо један чланак из тузланских новина Фронт слободе о догађају из новембра 1991. који је био увoд у етничко чишћење Срба у Сребреници и околини непуних пола године касније кад је избио грађански рат у Босни и херцеговини.

Фронт слободе, број 3159, Тузла, 26. новембар 1991.

У Радио Сребреници

Милиција прекинула програм

Недавно су одборници СО Сребреница донијели одлуку о привременој забрани емитовања програма Радио-Сребренице. По свом нахођењу су смислили Савјет Радија, а за в.д. уредника поставили дојучерашњу волонтерку Садију Бектић. Разлог за такву одлуку одборника је била неравномјерна национална заступљеност запослених у овој информативној кући, као и наводна „просрпска уређивачка политика“.

Пошто су запослени у Радио-Сребреници овакву одлуку сматрали незаконитом, јер је оснивач Радија Центар за културу, а не Општина – програм је настављен након дводневног прекида. Међутим, у прошли уторак, по налогу Извршног одбора СО, радници СЈБ Сребреница, Едхем Бектић и Ненад Дероњић, упали су у студио и наредили прекидање програма. Запосленима су наредили да покупе своје ствари и напусте просторије. На вратима Радио-Сребренице је потом промијењена брава. И ова информативна кућа је запечаћена до даљњег.

– Одмах да кажемо, немамо ништа против балансирања националне структуре, иако то, барем што се нас тиче, нема никакве везе са квалитетом програма и његовом објективношћу, јер ми, који смо запослени у Радију, никада се нисмо равнали према нечијим националним интересима. Могуће да то некоме и смета – вели „дојучерашњи“ уредник Радио-Сребренице Момчило Цвјетиновић.

С друге стране, Бесим Ибишевић, предсједник СО Сребреница, тврди да у овом случају није ријеч ни о каквим незаконитим одлукама, те да је предсједник ИО СО Сребреница, и посланик у Скупштини БиХ, Ибран Мустафић, правилно поступио када је послао милицију да запечати просторије локалног радија, поштујући тако одлуку одборника.

До даљњег неће бити емитовања програма из Радио-Сребренице јер упркос закона који је на страни новинара, овдје, као и много пута прије – одлучује закон јачег.

Ф. А.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here