Kako je sve počelo: 26. novembar 1991. u Radio Srebrenici Milicija prekinula program

Podelite:

Donosimo jedan članak iz tuzlanskih novina Front slobode o događaju iz novembra 1991. koji je bio uvod u etničko čišćenje Srba u Srebrenici i okolini nepunih pola godine kasnije kad je izbio građanski rat u Bosni i hercegovini.

Front slobode, broj 3159, Tuzla, 26. novembar 1991.

U Radio Srebrenici

Milicija prekinula program

Nedavno su odbornici SO Srebrenica donijeli odluku o privremenoj zabrani emitovanja programa Radio-Srebrenice. Po svom nahođenju su smislili Savjet Radija, a za v.d. urednika postavili dojučerašnju volonterku Sadiju Bektić. Razlog za takvu odluku odbornika je bila neravnomjerna nacionalna zastupljenost zaposlenih u ovoj informativnoj kući, kao i navodna „prosrpska uređivačka politika“.

Pošto su zaposleni u Radio-Srebrenici ovakvu odluku smatrali nezakonitom, jer je osnivač Radija Centar za kulturu, a ne Opština – program je nastavljen nakon dvodnevnog prekida. Međutim, u prošli utorak, po nalogu Izvršnog odbora SO, radnici SJB Srebrenica, Edhem Bektić i Nenad Deronjić, upali su u studio i naredili prekidanje programa. Zaposlenima su naredili da pokupe svoje stvari i napuste prostorije. Na vratima Radio-Srebrenice je potom promijenjena brava. I ova informativna kuća je zapečaćena do daljnjeg.

– Odmah da kažemo, nemamo ništa protiv balansiranja nacionalne strukture, iako to, barem što se nas tiče, nema nikakve veze sa kvalitetom programa i njegovom objektivnošću, jer mi, koji smo zaposleni u Radiju, nikada se nismo ravnali prema nečijim nacionalnim interesima. Moguće da to nekome i smeta – veli „dojučerašnji“ urednik Radio-Srebrenice Momčilo Cvjetinović.

S druge strane, Besim Ibišević, predsjednik SO Srebrenica, tvrdi da u ovom slučaju nije riječ ni o kakvim nezakonitim odlukama, te da je predsjednik IO SO Srebrenica, i poslanik u Skupštini BiH, Ibran Mustafić, pravilno postupio kada je poslao miliciju da zapečati prostorije lokalnog radija, poštujući tako odluku odbornika.

Do daljnjeg neće biti emitovanja programa iz Radio-Srebrenice jer uprkos zakona koji je na strani novinara, ovdje, kao i mnogo puta prije – odlučuje zakon jačeg.

F. A.

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here